Cinnah caddesi no: 5 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA PK : 06680
trende

20 En Yeni KOSGEB İş Planı Örnekleri 2022 Onaylı!

KOSGEB iş planı örnekleri PDF, powerpoint yada word gibi formatlarla paylaşılmıştır. 2022 yılında onay olan proje örneklerinin hangileri olduğunu böylece istediğiniz formata görüp, indirip, inceleye bilirsiniz. Kendi KOSGEB iş planını projesini doldurmak istiyorsanız da bu nasıl yapacağınızı da size yine adımlar halinde anlattık. KOSGEB'den açacağınız işyeri için projenizi %100 onaylatmak istiyorsanız bu anlatıma göre dosyanızı oluşturmanız yeterli olacaktır.

20 En Yeni KOSGEB İş Planı Örnekleri 2022 Onaylı!

 

KOSGEB’den hibe almanın en son adımı hazırlanan iş planı dosyasının heyete onaylatılmasıdır. İş projesi dosyanızın da onay alabilmesi için kurum tarafından kabul görülen şekilde oluşturmanız gerekir. KOSGEB uzmanları tarafından kabul edilecek iş projesinin nasıl hazırlanacağını bilmiyorsanız da lütfen bizim aşağıdaki talimatlarıma uygun olarak doldurun.

KOSGEB İş Planı Proje Dosyası Olarak Nasıl Doldurulur?

Daha önceleri örgün eğitim ile verilen girişimcilik kursları artık 2022 ile birlikte uzaktan eğitim ile yeni girişimcilere verilmektedir. Bunun yanı sıra üniversite ve bazı meslek liselerinde ise bu eğitimler KOSGEB onaylı olarak girişimcilik derslerinde verilmektedir. Girişimcilik eğitimlerinde özellik ile örgün ve öğrenim dönemlerinde KOSGEB iş planı projesinin nasıl doldurulduğu derslere giren öğretmenler tarafından detaylı bir şekilde sizlere anlatıldığını hepimiz biliyoruz.

blank

Ancak, 2022 yılı itibarı ile bu eğitimlerin uzaktan eğitim ile verilmesi ile birlikte ne yazık ki bir çok yeni girişimci KOSGEB iş planı projesinin nasıl doldurulması gerektiğinin çok fazla bir şekilde bilince değildir. Bu neden ile KOSGEB Girişimcilik Kursu Başvurusu yaparak girişimcilik belgesi alanlar için KOSGEB iş planı projesinin nasıl doldurulması gerektiğini anlatan bir içerik hazırladık. Hadi şimdi hep beraber KOSGEB desteklerin den yararlana bilmek için kendi projemizi oluşturmaya başlayalım.

İlk olarak sitemizden boş iş planı projenizi indirmeniz gerekiyor. Buradaki bağlantı üzerinden Word formatın da boş projemizi indirebilirsiniz.

Boş olarak iş planı projemizi indirdikten sonra üzerinde yer alan alanları sırası ile doğru bir şekilde doldurmaya geçmeliyiz. Boş iş planı sizin de görmüş olduğunuz gibi 10 ana başlıktan oluşur. Bu başlıklar ve soruların nasıl cevaplanacağı ise şu şekildedir.

1- Girişimci İşletme Bilgileri;

blank

  1. Kendiniz, İşe İlişkin Tecrübeleriniz:
    • Doğum tarihiniz, okuduğunuz okullar burada listelemeniz gerekir. Daha sonra ise destek başvurusunda bulunacağınız işletmenize ait geçmişte yaşadığınız deneyimleri de yazmalısınız.
  2. İşletmeniz, İşletmenizin Yürüttüğü Faaliyetler:
    • İş yerinizde üretmiş olduğunuz mal yada sağlamış olduğunuz hizmetler hakkında burada bilgi vermeniz istenilir.
  3. İşin Mevcut Durumu, Sermaye Yapısı ve Sürdürülebilirliği:
    • İş yerinizin piyasadaki durumu, çalışan sayısı, pazar payı bilgilerini burada belirtmeniz gerekir. Örn: İş yerim 300 bin TL öz sermayeye sahiptir gibi sayısal veriler kullanmalısınız. Son olarak ise bu bölümde iş yerinizin devamlığını nasıl sağlayacağınızı açıklamanız gerekir. Örnek: Kaliteden ödün vermeden mal yada hizmet sağlayarak, gelir ve gider kayıtlarımızı dikkatli tutarak. Likilide oranımız ile borçlanmamızı dengeleyerek, işletmemizin sürdürülebilirliğini sağlayacağız gibi hedef odaklı yaklaşımla devamlığını nasıl sağlayacağınızı açıklamanız gerekir.
  4. İş Yerinin Fiziki Özelliği, Konumu ve Seçim Nedenleri:
    • İş yerinizin kaç m2 kurulduğu, kaç katlı olduğu, adresi belirtip, bu özelliklerini seçme nedenizi, tedarikçilerime ve müşteri kitleme yakın olduğu için diye belirtmeniz gerekir. Kısaca işletmenizin neden orada kurduğunuzu anlatınız

2- Müşteri Gurupları:

blank

Hizmet sunduğunuz tüm müşteri guruplarını tanıtlamalısınız. Hizmet yada ürün satacağını müşteri guruplarının yaş, bölge, cinsiyet ve gelir gurupları göz önünde bulundurarak ayrı bir şekilde açıklamanız istenilir.

Örnek: Çocuk ürünleri için 03 ile 07 yaş arasına hitap ediyorum.. gibi

Dikkat: Müşteri gurubumuz tüm il ve ilçe gibi genel ifadelerden kaçınmalısınız

3- Değer Önerisi:

blank

İş planı projesinin en önemli bölümüdür. Bu bölümde müşterilerinize sunduğunuz ürün yada hizmetleri isimlerini tek tek yazmanı gerekir. Daha sonrada bunları müşteri guruplarında belirtmiş olduğunuz, hangi guruplara sunduğunuzu açıklamalı, sunduğunuz hizmet yada ürün ile bu müşterilerinizin hangi ihtiyaçlarını veya sorunlarını nasıl giderdiğinizi anlatmanız gerekir. Kısaca, yaratmış olduğunuz değeri burada açıklamalısınız. Daha sonra ise bu bölümde mevcut olan rakiplerinizden bahsetmeniz gerekir. Rakiplerinize göre zayıf ve üstün olduğunuz yönlerinizi burada açıklayın. Kısacası rakiplerinizden sizi ayıran en önemli farkları belirtin. Rakiplerinizden bahsederken isim vererek bahsetmeniz iş planınızın onay alması için son derece önem katacaktır. Hiçbir rakibimiz yok, sektörde tekiz gibi kelimeler kullanmamaya dikkat ediniz.

4- Ulaşım Dağıtım Kanallar:

blank

Sunmuş olduğunuz ürünü hangi yollar ile müşteriye ulaştıracaksınız sorusunuz yanıtı vermeniz istenir. Ürünleri toptan olarak mı yoksa perakende olarak mağazadan mı satacaksınız bunu belirtmeniz gerekir. İnternet üzerinden satış yapacaksanız bunu da bu bölümde belirtmeniz gerekir.

5- Müşteri İlişkileri

blank

Bu bölümde müşteri ile ilk iletişim kim ve nasıl kuracağından bahsetmelisiniz. Müşteri kazanmak için neler yapacaksınız. (Örn: Google reklamları) Yeni ürün ve hizmetlerinizi nasıl tanıtacaksınız. (Örn: İnstagram sayfam) Bu soruları yanıtlamanız istenilir. Ayrıca, ürün satacaklar vermiş oldukları garanti ve müşteri memnuniyeti için geri bildirim ala bilmek için ne tür imkanlar sağladığınızı yazmanız da istenilir. (Örn: İletişim numarası, sosyal medya sayfanızın adresi ile gibi)

6- Kilit Temel Faaliyetler

blank

Ürün yada hizmetin başlangıcından müşterinize ulaştırılması ve satış sonrası sağlanan hizmetler dahil olmak üzere tüm aşama ayrı bir şekilde belirtiniz. En önemlisi ise sizi siz yapan en büyük farkınız nedir bunu belirtin.

Örn: Kendi besiliğini yapmış olduğum büyükbaşları, devlet kontrolündeki mezbahalarda kestirerek, müşterimize günlük taze et imkanı sağlıyoruz.

  • Sanayi Sicil Belgesi
  • Sicil Gazetesi
  • İmza Sirküleri
  • Ruhsat

Gibi belgeleri, bu bölümde detaylandırmalısınız.

Kilit Temel Kaynaklar

blank

En önemli faaliyetlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz personel sayısı, makine, arsa yada iş yeri gibi bütün kaynakları yazınız. İşletmeniz de çalışan yada çalışacak olan tüm personelin görevleri hakkında burada açıklamalarda da bulununuz.

Örn: 2 aşçı, 7 tane garson, 1 tane kasiyer gibi.

8- Kilit Temel Ortaklar/İşbirlikleri

blank

Şayet bulunuyorsa iş birliği yapmış olduğunuz kurum yada firmalar dan bahsetmeniz istenilir.

  • Örnek: Daha fazla kitleye hitap etmek için yemeksepeti.com ile anlaşmalıyım.

Ayrıca, tedarikçileriniz kimler olduğunu ve bu firmalardan neleri tedarik ettiğinizi de yine bu bölümde anlatmalısınız. Yine tüm tedarikçileriniz den isim vererek bahsetmeniz sizin menfaatinize olacaktır.

9- Maliyet Yapısı

blank

blank

  1. İlk tabloda BAĞLANGIÇ GİDER miktarlarınızı girmeniz gerekir.
  2. 1İkinci tabloda ise kaynaklarınızı belirtin.
  3. Ürün ve hizmeti sağlamak ve dağıtmak için yapmış olduğunuz makine alımı, hammadde ve iş yeri kiralanması, nakliye gibi en önemli maliyet unsurlarınızı belirtiniz.
  4. 3.KOSGEB desteği alana kadar yada ola ki almama durumunda işletme giderleri ve makine alımları için finansman ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayacağınızı anlatınız.

Uyarı! İlk tablodaki giderler ikinci tablodaki kaynaklar tarafından karşıla biliyor olmadır.

10- Gelir Akışı

blank

blank

Gelir modelinizi nasıl kurguladığınızdan bahsetmeniz istenilir. Örn: Ürün yada hizmet satışlarından mı? Üyelikler den mi? Yada komisyon veya reklam alma gibi işlemlerden mi? Hangilerinden gelir elde edeceğinizi bahsetmeniz istenilir. Ayrıca para kazanmak için ürün ve hizmetlerinizin fiyatlandırmalarını nasıl yaptığınızı da yine burada belirtmelisiniz. Ayrıca, ürün yada hizmeti sağlamak için hangi maliyetleri katlandığınızı yine bu bölümde belirtmeniz istenilir.

Örnek:

  • 10 tane ayakkabı imalatı için deri alımı: 100 TL
  • Boya gideri 2 kg 50 TL
  • Yapıştırıcı masrafı 25 TL
  • Toplam maliyet: 175 TL
  • 10 Ayakkabıdan toplam kazanç 8.75 TL

Maliyetiniz üzerinden işçilik ve kira, elektrik, vergi gibi giderler hariç %500 kar marjı koyarak kazanç elde etmek istiyorum.

Müşterileriniz ödemelerini nasıl yapıyor sorusunda; nakit yada taksitli ise taksitli olarak belirtmeniz gerekmektedir. Bu sorunun ardında ise iki tane tablo karşınıza gelecek. Tablolaların ilkini doldururken işletmenizi kurduğunuz ilk ay olarak ele almanız gerektiğini bilmelisiniz. Diğer kalan ayları da faaliyette olduğunuz aylara göre doldurmanız gerekir.

KOSGEB Onaylı İş Planı Örnekleri Excel, PDF Word

KOSGEB 2022 yılında GİB kaydı ile iş yeri açacak olan yeni girişimcilere 2 farklı program ile destek vermektedir. Geleneksel ve İleri Girişimcilik destekleri adı altında verilen bu hibe imkanlarının en hassas virajı iş planı projesinin sunum yaparak onay alma sürecidir. Eğer bu her iki KOSGEB Girişimcilik Destekleri programlarından herhangi birinden yararlanacak iseniz mutlaka hazırlayacağınız iş planı projenizi kurula onaylatmamız gerekir.

blank

Daha önce onay almış iş planı projelerini merak edenler için farklı sektör de yer alan Excel ile pdf ve Word formatların da örnekleri sizler için paylaştık. Danışmanlık firmalarına proje hazırlatmak istemeyen de bu projeler üzerinde yukarıda bahsetmiş olduğumuz gerekli düzenlemeleri yaparak KOSGEB kuruluna sunum da buluna bilirler.

  1. Bilgisayar teknik servisi yada satışı mı yapmayı düşünüyorsunuz?  O zaman daha önce KOSGEB den onay almış bu proje örneği mutlaka size yarayacaktır.
  2. Açık yada kapalı veya herhangi bir AVM de kafeterya düşünüyor iseniz bu örnek projemizde ufak bir değişiklik ile KOSGEB den onay alabilirsiniz.
  3. Kombi yada petek veya doğal gaz sistemleri üzerine bir iş planı projesi ihtiyacınızı daha önce hazırlanmış olan bu örnek fazlası ile karşılayacaktır.
  4. İncir, kayısı yada herhangi bir kabuklu yada kabuksuz yemiş üzerine üretim yapacaksanız bu örnek projeyi incelemenizi öneririm.
  5. Baskılı yada baskısı olarak penye tarzı konfeksiyon üretimi yapacaklar için oldukça güzel bir örnek proje bizce.
  6. Deri üzerine giyim yada aksesuar tasarımcıları sizleri de unutmadık. Onaylı projemizi incelemenizi öneririm.
  7. Kırtasiye açacak olan yeni girişimciler, sizler için KOSGEB onaylı projemizi buradan indire bilirsiniz.
  8. Spor ayakkabı, elbise mağazası mı açacaksınız? İşte onaylı proje örneğiniz!
  9. Elektronik yedek parça satacaksanız yada tamir üzerine bir dükkan açacaksanız o zaman bu proje sizi fazlası ile işinizi görecektir.
  10. Bayan ve çocuk hazır giyim mağazası açacaklar için harika bir proje örneği.
  11. Yumurta, peynir dahil olmak üzere süt ve süt ürünlerini satış üzerinden işletme kuracaklar yeni girişimciler için bu proje süper.
  12. Deri üzerine ayakkabıcı dükkanı açacaksanız da bu proje örneği ile KOSGEB kurulundan onay alabilirsiniz.
  13. Gözlük ve lens üzerine dükkan açacaksanız onay almış projeye ihtiyacınız var ise bu word belgesi tam sizlik.
  14. Güvenlik kamerası üzerine yada güvenlik sistemleri için ihtiyacınız olacak iş planı da hazır bir şekilde burada.
  15. Araç kiralama filo olarak yada bireysel bir şekilde dükkan açacaksanız bu pdf formatındaki proje sizin ihtiyacınızı görecektir.
  16. Fotoğraf üzerine stüdyo açacaksanız onaylı proje örneğimizi buradan indirebilir, üzerinden değişiklik yapabilirsiniz.
  17. İç mimarlık için onaylı projemiz tam sizin istediğiniz gibi emin olun!

Değerli girişimciler sizler için tam 18 tane KOSGEB tarafından daha önce onay almış iş planı projeleri farklı formatlar ile sunduk. Daha öncede belirtmiş olduğum gibi üzerlerinde gerekli düzenlemeyi yaparak kurula suna bilirsiniz. Sunum aşamasına gelene kadar geçen süre için KOSGEB sizlere ilk etapta ne yazık ki kuruluş sermayesi vermemektedir. Bu sorunu ise hem açılış hem ise demirbaş alımları için bireysel kredi kullanarak aşabilirsiniz. Kuruluş sermayesi sıkıntısı çekenler için ise harika bir aylık çalışma yürütmekteyiz. Yürütmüş olduğumuz bu çalışmayla her ay yeni girişimcilere en iyi kredi imkanı sağlayan bankayı sizlerin taktirine sunmaktayız.

  • Buna göre Kasık ayı için sermaye sıkıntısı çeken yeni girişimcilere en iyi bireysel kredi sağlayan bankamız olarak Türkiye İş Bankasını önermekteyiz. Bankamızın kasım ayında uygulamış olduğu kredi faiz oranları ise tablomuzda yer aldığı şekildedir.
İş Bankası 12 Ay 18 Ay 24 Ay
%2,05

24 ay kadar vadeler ile en az 45.500 TL kadar olan kredinizin geri ödemesi ise şu şekildedir.

Miktar Vade/Ay Aylık Eşit Taksili Ödeme Diğer Taksit Ödemeleri
45.500 TL 4 12.112,93 TL 48.451,72 TL
6 8.277,80 TL 49.666,82 TL
8 6.362,69 TL 50.901,51 TL
10 5.215,58 TL 52.155,80 TL
12 4.452,47 TL 53.429,67 TL

Yukarıda belirtmiş olduğum bu tablodaki miktarda veya daha farklı bir tutarlar için Türkiye İş Bankası kredi başvurusu alanındaki bilgileri doldurarak direk işlemlerini gerçekleştire bilirsiniz.

Lütfen Bizi Değerlendir 😉

[Total: 12 Average: 2.6]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın