Almanya’da İşçi Olarak Çalışmak İçin Nasıl Gidilir? Vasıfsız İnşaat İşçileri!

Almanya’ya vasıfsız yada nitelikli işçi olarak nasıl gidilir? İnşaat işçisi yada şoför olmak isteyenler. Restoranlar da aşçılık yapmak yada fabrikalar da çalışacaklar. Almaya Federal Cumhuriyetinin çıkardığı Nitelikli Eleman yasasından yararlanarak bu artık çok kolay. Sizin bunun için tek yapmanız gereken ise gerekli evrakları hazırlamak. Başvuru şartlarını da sağlamanız durumunda, ver elini Almanya! Nasıl mı? İŞKUR ve OBM başvuru formaları bunun için sizi bekliyor.
Burada Neler Var?
- 1 Almanya’ya Çalışmak İçin Nasıl Gidilir? (Vasıfsız İşçi Olanlar)
- 2 1- Almanya’da Çalışma İzin Belgesi Alınız! Nasıl Alınır Burada!
- 3 2- Almanya’da Çalışmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Hazırlayın!
- 4 Aşçı, İnşaat Ustası, Şoför Gibi Vasıflı Olanlar Almanya’da Nasıl İşçi Olabilir?
- 5 Almanya’da Kendinize Ait İş Yeri Nasıl Kurulur?
- 6 Almanya’da İş Kurabilmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Almanya’ya Çalışmak İçin Nasıl Gidilir? (Vasıfsız İşçi Olanlar)
Almanya’ya çalışmak için nasıl gidilir diye merak edenler için 2 tane yol göstere bilirim. Bu yollardan bir tanesi vasıfsız iseniz şahsi olarak hareket ederek. Bir diğer yol ise nitelikli elamansanız, Almanya da işçi arayan firmalarla iş birliği içinde olan aracı firmalar üzerinden olanıdır. Bana kalırsa Almanya’da işçi olarak gitmek için bu iki yoldan en kolay olanı aracı firmalar üzerinden başvuruların yapılmasıdır. Doğru ve güvenilir aracı firmanızı bulduktan sonra çok daha hızlı bir şekilde böylece Almanya’da iş başı yapmış olursunuz. Tabi vasıfsızsanız kendi imkanlarınızla Almanya’ya giderek işçi olmaktan başka da çareniz yoktur. Bu nedenle bizler sizlere hem vasıfsız çalışacaklar, hem de vasıfsız olarak Almanya’ya nasıl gidip işçi olacağınızı anlatacağız.
- İşyeri Açma Kredisi kullanarak kendi işinizin patronu Devlet destekleri ile olabilirsiniz. Bunu nasıl yapabileceğinizi bağlantısını verdiğim içerikte sizlere anlattım.
İlk olarak vasıfsız vatandaşlarımız için Almanya’ya kendi imkanlarıyla nasıl gidip işçi olacakların izlemesi gereken yolu anlatacağım. Sonra vasıflı olanların aracı firmalar üzerinden nasıl Almanya Federal Cumhuriyetin de işçi olabileceğiniz den bahsedeceğim.
Almanya’ya Vasıfsız Olanların Kendi İmkanlarıyla Giderek İşçi Olmak İsteyenlerin İzlemesi Gereken Yol Haritası
1- Almanya’da Çalışma İzin Belgesi Alınız! Nasıl Alınır Burada!
Almanya’ya kendi imkanlarıyla gitmek isteyenlerin ilk olarak çalışma izin belgesi alması gerekir. İşçi olarak Almanya’da çalışma izni nasıl alınır? Konusuna gelirsek, Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının, eğer Almanya’da geçerli vatandaşlığı yok ise ilk öncelikle aşağıdaki 3 vizeden birini alması gerekmektedir.
- Avrupa Birliği (European Union)
- Avrupa Ekonomik Alanı (European Economic Area)
- İsviçre
Bu yukarıda belirttiğim 3 vize Almanya Çalışma Vizesidir. Yani buradan anlaşıldığı üzere Almanya’ya çalışmaya gitmeden önce bu vizelerden birine sahip olmanız gerekmektedir. Bu vizelerin başvurularını ise Almanya Konsoloslukları veya Almanya Büyükelçilikleridir. Bu vizelere başvurmanız için de önceden Almanya’daki bir firmadan iş teklifi almanız gerekmektedir. İş teklifiniz yoksa da kendi imkanlarınız ile bulduğunuz bir Almanya’da ki işyeri ile anlaşma sağlamanız gerekmektedir.
- 1 lira Sermayesiz Parasız İş Yeri Dükkan Nasıl Açılır? da hiç bir peşinatınız olmasa bile kendi işinizi nasıl kura bileceğinizi anlattım.
Kendi imkanlarınızla Almanya’da işçi olarak çalışmak isteyenler sizin de anlayacağınız ilk önce vize işini çözmeleri gerekir. Vize işini çözenler ise, Almanya’da çalışmak için sonra bazı evrakları hazırlaması istenilir. Bu evraklar nelerdir, derseniz!
2- Almanya’da Çalışmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Hazırlayın!
Almanya’da çalışmak için tabi ki bizden belli başlı evraklar istenecektir. Eğer ki çalışma süremiz 90 günden fazla ise Ulusal Vize (D tipi) başvurusu yapmanızın gerektiğini bilmeniniz isterim. Peki Ulusal Vize (D tipi) için bizden istenen belgeler nelerdir gelin hep birlikte inceleyelim.
- Başvuru formu: Almanya ulusal vize başvuru formundaki bütün bilgileri eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken bir olay ise Almanca olarak doldurmanızı istiyor olmalarıdır. Bu form toplam 5 sayfadan oluşmaktadır.
- Pasaport: Önceden alınmış bir pasaportunuz var ise en az 1 yıl geçerlilik süresi olması gerekmektedir. Eğer yok ise bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğüne giderek minimum 1 yıllık pasaport başvurusu yapmanız gerekmektedir.
- Güncel çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf: Bu vesikalık fotoğraf biyometrik olacaktır ve en az 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Aksi taktirde bu fotoğraf kabul edilmeyecektir.
- T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanı fotokopisi: T.C kimlik numaranızın bulunduğu ve fotoğrafınızın net olarak gözüken arkalı önlü nüfus cüzdanınızın fotokopisi istenmektedir.
- Nüfus kayıt örneği: Nüfus kayıt belgesinde istenen bilgilerin içinde nüfus bilgileriniz ve nüfus kaydı ile ilgili bütün bilgilerin eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Bu belgeyi dolduracak kişinin nüfus kayıt örneğindeki Düşünceler kısmındaki bilgilerin eksiksiz olması gerekmektedir. Eksik olmaması istenen bilgilerin ise;
- Bireyin daha önceden yaptığı evlilikler,
- Bu zamana kadar olan bütün çocukların kimlik bilgileri,
- Evlenip boşanmış ise ona ait belgeler,
- Kişinin kendi annesi ve babası hakkındaki bilgiler,
- Hangi ülkede vatandaşlığını var ise ona ait belgeler. Bu belirttiğim 5 madden bir tanesi bile getirilmez ise başvurunuz direk iptal olacaktır.
- Çalışma belgesini alacak kişinin ikametgâh belgesi: Bağlı olduğunuz muhtarlık veya İl/İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek bu belgeye ulaşabilirsiniz.
- Sağlık Sigortası: Minimum 3 ay geçerliliği olan bir sağlık sigortanızın bulunması istenmektedir.
- Mesleki yeterliliğini gösteren belgeler: Bunların içerisinde hangi meslek okulunu okuduysanız o okulun diploması istenmektedir.
- Gerçek olarak yapmış olduğunuz iş teklifleriniz: Bulmuş olduğunuz Almanya’daki iş yerinin adı ve adresi gerekmektedir. Aynı zamanda posta kodu, hangi iş alanı ve görev tanımını belirten bir iş teklifi gerekmektedir.
- Almanya’daki çalışma şekliniz: Tam zamanlımı yada yarı zamanlımı çalışmak istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir.
- EURO olarak talep ettiğiniz yıllık bürüt maaş: Örneğin çalışmak istediğiniz iş yerinden yıllık 33.500 EURO gibi.
- Yurtdışından alınmış yüksek öğretim belgesi: Buna örnek vermek gerekirse denklik belgesi veya yurt dışından alınmış olan mesleki yeterlilik belgeleri.
- Ticari sicil kaydı veya Almanya’daki çalışacağınız şirket tarafından verilmiş olan kıyaslana bilirlik belgesi
Yukarıda belirtmiş olduğum bu evrak listesini hazırlayıp ülkemizde bulunan Almanya Büyük Elçiliklerine müracaat etmeniz gerekmektedir. Uygun görülen başvurular tarafınıza geri bildirim yapılacaktır. Artık Almanya’da çalışmanıza bir engel olmadığını düşünerek sizlere hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim.
- 100 Bin TL Faizsiz İş Yeri Açma Kredisi 60 Ay Vadeli olarak veriliyor! Fırsatlar bağlantımız da!
Kendi imkanlarınızla Almanya’ya işçi olarak nasıl gidebileceğinizi açıkladık. Şimdi, iş bulma derdi olmadan vasıflı bir işçi olmanız halinde nasıl Almanya’da işçi olabilirsiniz? Bunu sizlere anlatmak istiyorum.
Aşçı, İnşaat Ustası, Şoför Gibi Vasıflı Olanlar Almanya’da Nasıl İşçi Olabilir?
Almanya işçi ihtiyacını karşılamak için yasa çıkarttı. Çıkarmış olduğu bu yasanın Türkiye karşılığı Nitelik Eleman Göz Yasası olarak bilinir. İngilizce olarak ise bu yasanın ismi Skilled Immigration Act olarak geçmektedir. Çıkarılan uzman eleman yasasının bağlantısını tıkladığınız da sizlere de detayları okuya bilirsiniz. Yasa ile böylece Almanya da ihtiyaç duyulan aşçı, İnşaat ustası ve şoför ile iş makinası operatörlerin gibi nitelikli eleman istihdamı sağlanacaktır. AB üyesi olmayan ülkelerden gelip çalışmasının önünü açan bu kanunla sizler de Almanya’da kolayca çalışan olabilirsiniz. Tabi her ne kadar da işçi alımı için Almanya yasa çıkarmış olsa da, tabi oraya gidip çalışan olabilmek için bazı şartlar sahip olmalısınız. Şartlara uygunluk gösterdiğiniz zaman da gerekli evrakları hazırlamanız durumunda ver elini Almanya 😉
Şartlar:
- B1 seviyesinde Almanya konuşabiliyor olmalısınız.
- Nitelikli yani vasıflı bir işçi olmalısınız. Bunu da SGK hizmet dökümü yada ustalık belgelerinizle kanıtlıyor olmalısınız.
- Yüz kızartı bir geçmişinizde suçunuzun olmaması gerekir.
Gerekli Evraklar Neler?
- Öz geçmişinizi anlatan Almaca olarak tercüme edilmiş CV. Öz Geçmişinizi Anlatan Almanca Doldurulması Gerekilen CV Örneği
- Genel İstenilen Evraklar Listesi:
- Ehliyet veya kimlik belgesinin fotokopisi
- Sabıka kaydınız
- Yerleşim yerinizin belgesi
- Nüfus kayıt örneğiniz
- Mesleki yeterlilik sertifikanız
- Diploma
- Sağlık raporu
- Çalıştığınız yerleri gösteren belge yada SGK hizmet dökümünüz
- 6 Adet biyometri fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
- 3 sene geçerliğe sahip pasaport
- Çalışma İzni Çıkarılması İçin Gerekli Evraklar:
- 3 Adet biyometri fotoğraf (arka fonu beyaz olacak)
- Almanya da çalışacağınız firmaya ait sözleşme ve Ticari Oda Kayıt belgeniz.
- 1 Yıl geçerliliğine sahip pasaport
- İyi niyet mektubunuz (Almanca)
- CV (Almanca)
- e-Devlet’ten çıkarılmış; vukuatlı nüfus kayıt örneği, yerleşim yeri belgesi, SGK hizmet dökümü
- Diploma
- Yabancı dil sertifikanız
- Mesleki yeterlilik belgeniz
- Var ise eğitim aldığınız diğer sertifikalarınız
- Mavi Kart Çıkartılması İçin Gerekli Belgeler
- Arka fonu 3 adet çekilimmiş pirometri fotoğraf
- 1 Yıl geçerliliği olan pasaport belgesi
- Çalışılacak Alman firmasına ait Ticari Oda Belgesi
- Diploma
- SGK hizmet dökümü
- CV ve iyi niyet mektubunuz (Almanca)
- Transkript
Almanya’da çalışılacak olan firmadan alınacak olan belgeleri aracı firmalar tedarik etmektedirler. Sizler burada geriye kalan diğer evrakları temin etmeniz gerekir. Gerekli evraklar içinde Almanca olarak çevrilecek olanları yeminli tercümanlara yaptırmanız gerektiğini bilmenizi isterim.
- KOSGEB İşyeri Açma Kredisi Nasıl Alınır? da Almanya yerine kendi işinizi kurmak isteyenler için nasıl Devletten destek alınır anlattım. Ben bu işi Almanya da kuracağım diyorsanız da bununda yine nasıl yapılacağını sizlere aşağıda anlattım.
Almanya’ya gitmek için geriye kalan ise iş aracı firmaya düşmektedir. Araca firmanın sizin için yaptığı sözleşme sonrasında Almanya yolculuğu sonra başlar.
Almanya’da Kendinize Ait İş Yeri Nasıl Kurulur?
Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarına yurt dışında kendi işlerini kurabilmeleri, yatarım vizelerini alabilmeleri ve oturum izinleri alınabilmesi için 1926 yılında imzalanan Ankara Antlaşması ile bu engeller kalkmıştır. Aynı şekilde Almaya içinde bu antlaşma geçerli hale gelmiştir. Almanya, kendi işini kurmayı düşünenler için gerçekten çok geniş yelpazesi olan bir ülkedir. Bu yüzden yapacağınız ticarette iyi karlar kazanacağınız az çok belli olmaktadır. Atlanmaması gereken bir konu Almanya’da kurulacak olan bu işletme Avrupa Birliği standartlarında olması gerekmektedir. Aksi taktirde kuracağınız işletme kapatılmaya kadar gideceğini bilmenizi isterim. Almanya’da eskiden ticaret yapmak gerçek anlamda çok zordu. Nedeni ise aşağıda belirtmiş olduğum 2 ana nedendi.
- 250.000 Euro’luk bir yatırım istenmesi
- En az 5 kişiyi işe alma mecburiyeti
Bu 2 neden 2012 yılında kaldırıldığından dolayı artık ticaret yapmak Almanya’da çok daha güzel bir hal almaya başladı. Tabi bu işi Almanya’da kuracağımız için birde oturum izni almamız gerekecektir. Bu izin için Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin standartlarına uygun kriterlere sahip olmamızda gerekiyor. Bu oturum iznini almak size çok iyi imkanları yanında getirecektir. Bunların en başında gelen Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz istediğin gibi gezebilecek olmanızdır. Bu sayede diğer ülkelere kurmuş olduğunuz işletmenin bayiliklerini açmanıza yardımcı olacaktır. Kendi işinizi kurmak için alacağınız Yatırımcı Vizesi ile Almanya’da normal bir işçi olarak çalışmanız mümkün değil bunu da bilmenizi isterim.
Almanya’da İş Kurabilmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Almanya’da İş kurabilmeniz için sizden hazırlamanız için evrak listesi vereceklerdir. Bu evrak listesinde sizden ne tür iş yapacağınızdan tutun mesleki eğitim belgelerinize kadar bir çok evrak istenecektir. Hepsini eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamanız sizin için çok önemlidir. Nedeni ise bir yanlışlık tespit edildiğinde Almanya’da kurmak için uğraştığınız işletmenizi bir daha kuramama durumuna gelmeniz olacaktır. Disiplini hiç elden bırakmayan nadir ülkelerden birisi oldukları için yanlış beyana göz yummazlar. Aşağıda belirttiğim evrak listesi sizin için çok önemlidir. Bu listede neler isteniyor gelin şimdi beraber inceleyelim.
- Başvuru Formu
- Pasaport
- Biyometrik vesikalık fotoğraf (2 Adet)
- Meslek bilgileriniz gösteren belgeler (diploma, mesleki yeterlilik belgeleri gibi)
- Almanca olarak hazırlamış olduğunuz iş planı örneği,
- İşletmenin ne üzerine kurulacağı
- İşletmenin ne tür bir amaca sahip olduğu
- Kuracağınız şirkete ait veriler
- Kişisel niteliklerinizi belirten bir yazı
- Kuracağınız işletmenin piyasa ve rekabet analizinin olması
- Pazarlayacağını ürün veya hizmetlerin stratejisi
- Şirketin geleceği hakkında bilgilendirme
- Yapacağınız işin planlama bilançosu
- Ne kadar kazanıp Ne kadar kaybettiğinizi belirten hesap planı
- Likidite ön hesabı
- Minimum 3 yılı kapsayan kar zarar plançosu
- Çalışan veya bir meslek öğrenmek için bulunan işçi sayısı
- Firma Türkiye’de kurulmuş ise
- Şirketin kurulmuş olduğunu gösteren noter onaylı belge
- Yine noter onaylı şirket sözleşmesi
- Bağlı olduğunuz ticaret odası kaydı
- Şirketinize var ise ortak onların isim listesi
- Gerek duyulursa yönetim kurulu başkanı sözleşmesi
- Diğer belgeler
- Kira ve satış sözleşmeleri
- Son 6 aya bakılarak oluşturulacak ekonomik değerlendirilmesi
- Vergi dairesinden alınacak olan son gelir vergisi
Yukarıda belirtiğim bu maddeler 45 yaş altı olan kişiler içindir. 45 yaş üstü Almanya’da yatırım yapmak isteyen kişiler için ise yaşlılığını güvence altına aldıklarını belirten belli başlı belgeler istenmektedir. Bu belgeler ise aşağıdaki gibidir;
- Üstündeki bütün mal varlıları
- Emeklilik hakları (yurt içi veya yurt dışı)
- Firmadaki varlıklar
- Şirkete harcayacağınız yatırım miktarı
Bu 4 madde 45 yaş üstü kişiler için talep edilmektedir. Belirmiş olduğum bu bütün evraklar Almanca diline göre yazılması gerekmektedir. Bu ticaret başvurunuzu Almanya’daki profesyonel bir ekip tarafından incelenmekte olduğunu da sizlere söylemek istedim. Bu profesyonel ekip tarafından onaylanan belgeleriniz ile artık Almanya’da bir işletme kurabilirsiniz. Şimdiden sizlere hayırlı müşteriler dilerim.
Lütfen Bizi Değerlendir 😉
Ben almaya ya işçi olarak gidip calımak iştiyorum inşaat işçişiyi baska işlerdede calısırm nasıl giderim almanya