Cinnah caddesi no: 5 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA PK : 06680
trende

10 15 Yıl Çalışanlar Kendimiz İstifa Ederek Nasıl Tazminat Alabiliriz?

Aniden kendiniz istifa ederek çalıştığınız yerden kıdem tazminatı alabilirsiniz. 10, 15 yıl çalışma ile bunun gerçekleşmesi mümkündür. Nasıl 10, 15 sene çalışanlar kendileri işi bırakarak kıdem tazminatı alabilir diyorsanız? Bunun toplamda 4 tane şartı vardır. Bu 4 şartın hepsinin sağlanması durumunda istediğiniz zaman işinizi kendiniz bırakarak kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bu şartlara uygun değilseniz de kendiniz istifa ederek kıdem tazminatı alabilmenizin de 2 tane yolu vardır.

10 15 Yıl Çalışanlar Kendimiz İstifa Ederek Nasıl Tazminat Alabiliriz?

 

Düğün, doğum yada herhangi bir nedenle aniden işi bırakarak bu iki yolla da kıdem tazminatı alabilmektesiniz. Bunlar neler derseniz? İlki performans düşüklüğüne giren hastalıkları raporlayarak işten kendinizin çıkarak tazminat alınmasıdır. Bir diğeri de çoğunlukla işverenle anlaşamayanlar için uygulanan zorunlu bölüm değişikliği neticesinde kanunen doğan kıdem tazminatı alabilme hakkıdır. Kendilerinin işi bırakarak kıdem tazminatı alacakların nasıl bu başvuruları yapacağına kadar ise aşağıda detaylı olarak yer almaktadır. Evet arkadaşlar bizleri neler bekliyor bir görelim. 1. Kendi istifa eden tazminat alabilir mi? 2022 kapsamında. 2. Kendi isteği ile işi bırakan kişinin tazminat alma şartları nelerdir? 3. Kendi isteği ile işi bırakanlar tazminat başvurusu nasıl yapabilirler? 4. 8 10 15 yıl çalışan kişiler kendi istifa ederek kıdem tazminatı alabilir mi? 5. Aniden işi bırakan kişiler kıdem tazminatı alma yollarına değindik. Bütün bu soruları şimdi gelin birlikte cevaplarının neler olduğu görelim.

Kendi İstifa Eden Tazminat 2022 Kanunları Kapsamında Alabilir Mi?

İşyerinde çalışırken kendi istifa eden tazminat alabilmesi için 2022 kanunları kapsamında acaba tazminat alabiliyor mu bu konuya bir bakalım sizler için. Bu sorunuza cevaben evet alabilirsiniz diyerek konuyu daha kapsamı bir şekilde görelim. Yasalar gereği sizlere eğer istifayı keyfi değil de belli başlı sebeplerden dolayı ederseniz evet yasalar sizin yanınızda. Ama ya be canım sıkıldı çalışmayacağım istifa ediyorum deyip te işten ayrılırsanız kusura bakmayın ama tazminatı unutun derim. Bu durum tamamen keyfi bir durum olduğu için ne yazık ki yasal bir hakkınız yoktur. Burada iş tamamen işverene düşmektedir. Belki işvereniniz kendi içinden gelerek sizlere böyle bir imkanı sunabilir.

Sizlere birde bir konu belirtmek isterim SGK BAĞKUR Prim Eksiği Olanlar Nasıl Emekli Olabilirler? konusu sizlere eğer bu şartları taşıyorsanız belki emekli bile olabilirsiniz.

Peki yukarıda belirtilen yasalara uygun olup olmadığımızı nerden bileceğiz derseniz sizlere bu şartların neler olduğunu bir alt başlıkta yer vereceğim. Sizlere belirteceğim 2 şartı yerine getirirseniz eğer bugün isteyin kendi istifanız ile tazminat alabilirsiniz. Dediğim gibi bir daha söylüyorum bu iki şarta sahip değilseniz tazminat alamazsınız. Bırakın tazminatı işsizlik maaşı bile alamazsınız. İŞKUR İşsizlik Maaşı Hesaplama yazıma bakarak bu hakların neler olduğunu görebilirsiniz. Hadi şimdi görelim bu 2 şartın neler olduğunu.

Kendi İsteğiyle İş Bırakanların Tazminat Alma Şartları Nelerdir?

Bir işyerinden kendi isteği ile işten ayrılan kişilerin tazminat alma şartları nelerdir onu bu alt başlıkta bir görelim. Kendi isteğiniz ile işi bırakıyorsanız tazminat alabilmeniz için ilk olarak çalışmış olduğunuz iş yerinde en az 1 (bir) yıl çalışmış olmanız gerekmektedir.  Yani tazminat alabilmeniz için olmazsa olmaz bir şarttır. Şöyle söyleyeyim sizlere ben 10 yıl bir yerde çalıştım ama hemen arkasından 3 yılda başka bir işletmede çalıştım. Hiç sigorta kaybım olmadı o zaman 13 yıllık bir tazminat mı hak ediyorum derseniz hayır son 3 yıl çalıştığınız kadarını alırsınız. İşletmeler arasındaki geçişler ne yazık ki tazminat devamlılığını getirmiyor. Yani verdiğim örnekle de bu işi anlamış oldunuz sanırım. Şimdi sizlere kendi isteğiniz ile işi bıraktığınızda 2 madde halinde nasıl tazminat alabileceğinizi söyleyeceğim.

blank

  • İlk işe giriş tarihiniz 8 Eylül 1999’dan önce ise 15 yılda çalışma hayatınız var ise tazminat alabilirsiniz. Bu şekil çalışma arkadaşlarım tazminat alarak işten çıktılar.
  • Tabi 3.600 gün pirim şartı ile de emekli olabilirsiniz. Tabi bunun için yine 8 Eylül 1999 öncesinde bir günlük dahi sigortanız olması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartları yerine getiriyorsanız ve son çalışma yılınız 1 yıl veya fazla ise sizlerden SGK binasına gidip evrak doldurarak tazminatınızı işyerinizden talep edebilirsiniz. Yani bu şartların dışında öyle canım istedi ben işi bırakıyorum demeyle ne yazık ki tazminatınız iş verenize kalır. Bu işlemin hiçbir yasal yaptırımı yoktur.

Kendisi İşi Bırakanlar Nasıl Kıdem Tazminatı Başvurusunda Bulunabilir?

Kendisi işi bırakan bir kişi nasıl kıdem tazminatı başvurusunda bulunabilir konusu herkesin çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Sizlere bu konuda bir üst başlıkta olduğu ilk önceliğin sigorta girişiniz 8 eylül 1999 tarihinden önce olması gerekmektedir. Tabi bu dönemden önce bir staj için sigorta girişiniz olduysa o staj girişi sayılmamaktadır. En son çalıştığınız iş yerinizde 365 gün 1 yıl dan fazla çalışmışlığınız var ise ve 3.600 gün priminizi de doldurduysanız kendi isteğiniz ile işi bırakıp nasıl tazminat alacaksınız onu sizlere başvuru yöntemi ile göstereceğim. Hadi görelim 3.600 gün ile son bir yıl çalıştığınız iş yerinden tazminat alabilmeniz için nereye başvuru yapıyoruz.

  1. Bağlı olduğunuz il veya ilçe SGK binasına gitmeniz gerekmektedir.
  2. Sonra orada bulunun görevliye giderek 3.600 günlük primi gösteren yazı alınız.

Bu iki işlemi yaparak son 1 yıl içerisinde çalışmakta olduğunuz işletmenin personel müdürlüğüne giderek sizlere verilen bu evrakı teslim ediniz. Buradan sonra artık tamamen sizin tazminatız hesaplanması gerekmektedir. Personel müdürü bu hesaplamayı yaptıktan sonra sizin banka hesabınıza parayı yatırma işlemi gerçekleşecektir. Birde sizlere bir konudan bahsetmek isterim. Bu konu ise 3600 Gün Prim Ödeyerek Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplama yazımdır. Bu sayede nasıl emekli olacağınızı da göreceksiniz. Yani hem tazminat alarak hem de emekli olarak yaşamınıza devam edebilirsiniz.

blank

Bu konuda bilinmesi gereken bir dip not bulunmaktadır. Bu nedir diyenler için hemen yanıtlayalım. 3.600 gün prim ödemeniz var ama son 1 yıl çalıştığınız yerden tazminat alacaksanız eğer bir şeye dikkat etmelisiniz. Dediğim gibi gerçekten çok önemli bir konu olmaktadır. Bu şekil tazminat alarak ayrılırsanız eğer başka bir işe girerek çalışamazsınız. Yani bu yasa bu başka yerde çalışmanızı engel olmaktadır. Yani 8 eylül 1999 tan önce sigortam var diyerek tazminatı almak isterseniz eğer burada bir kere değil 100 kere düşünün derim. Nedenini zaten yukarıda sizlere belirttim. Bununla ilgili ise şu şekil sizlere söyleyebilirim 9. hukuk dairesi 5 kasım 2020 tarihinde bir karar aldı. Alınan bu kararda 3600 gün primlerini dolduran ve son çalışmış olduğu işyerinde 365 günden ve üstü çalışması bulunan kişilerin SGK üzerinden aldığı kağıt ile iş hakkını fes ederlerse tazminat alabilirler ama başka bir işyerinde tekrar çalışmazlar ibaresi yer almaktadır. Yani bana sorarsanız böyle bir duruma hiç gerek yok. Neden mi? Tazminat alabilmek için geleceğinizi mahvetmeyin derim. Yani işinizi bırakmayı düşünüyorsanız bu yol yerine başka yollar izleyerek tazminatınızı alın ve başka yerden çalışın derim.;)

8, 10, 15 Yıl Çalışanlar İstifa Ederek Kıdem Tazminatı Alabilirler Mi?

8, 10, 15 yıl çalışan kişiler istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler mi konusuna bir bakalım. Yani bu konuya şu şekil değinmek isterim 1 yıl dahi çalışmışlığınız var ise yine de tazminat alabilirsiniz. Yani 8,10,15 yıl çalışanlarında tazminat alabileceklerini öğrenmiş olduk.:) Yine olayın en başına dönelim 8 eylül 1999 tarihinden önce 1 gün bile çalışmışlığınız var ise tazminat alabiliyorsunuz. Yani bu tarihten önce çalışmışlığınız var ise 3600 günde priminin dolduysa hadi yine yukarıda belirttiğim yolu izleyelim. Bu yolu sizlere bir kez daha belirtmek isterim. Sayfayı yukarı kaldırmadan buradan ulaşın diye vereyim.

  1. Bağlı olduğunuz il veya ilçe SGK binasına gitmeniz gerekmektedir.
  2. Sonra orada bulunun görevliye giderek 3600 günlük primi gösteren yazı alınız.

Yine aynı şekil çalıştığınız işyerine giderek aldığını bu evrakı ilgili bölüme teslim ediniz. Daha sonrasında ise yine tazminatınız hesaplanır. Hesaplanan bu tazminat maaşınızı çektiğiniz banka hesabınıza para yatar. Yada sizlerden bir banka IBAN veya hesap numarası istenebilir. IBAN Hesap Numarası Nedir? Kaç Haneli? Nerde Yazar? yazıma bakarak bu hesap numarasının veya IBAN numarasını nerede yazdığını görebilirsiniz. 8, 10, 15 yıl olarak çalışan kişilerin tazminat alma yollunun bir tanesi budur. Başka yol var mıdır diyenler için ise aşağıdaki yolları izleyerek te tazminatınızı alabilirsiniz.

Aniden İşi Bırakanlar İçin Kıdem Tazminatı Alma Yolları Neler?

Aniden işi bırakanlar için kıdem tazminatın nasıl alacaklarını bir üst başlıkta detaylı bir şekilde anlattım. 3600 prim gününe bağlı olarak emekli olmak itemiyorsanız sizlere farklı yöntemlerle tazminat almayı anlatacağım. Ama burada önemli olan konu işyerinizin ve bağlı olduğunuz sendikanın sizlere karşı bakış açısı çok ama çok önemlidir. Kendimden örnek vermem gerekirse 10 yıllık çalıştığım işyerinden aniden iş bırakmam gerekti. Ama bu bırakma işlemini 3600 gün primim olmasına rağmen 8 eylül 1999 öncesi 1 gün dahi sigorta olmayışı nedeni ile yapamadım. Bu yüzden sendika ve işveren bana karşı tutumu tazminat almama yönelik olduğu için bende tazminatımı alabildim. Ben sağlık sebeplerinden dolayı çıkış talep ettim işverenimde bana kolaylık göstererek tazminatımı vererek iş hakkımı sonlandırdı. Benim gibi bu yöntemi de kullanabilirsiniz yada sizlere vereceğim aşağıdaki 4 maddeyi devreye sokarak tazminat alabilirsiniz.

  1. İşvereninize çok önemli bir sebep sunmanız gerekmektedir. Ben direk bel rahatsızlığımı sunarak işverenimi ikna ederek tazminat aldım.
  2. Tabi bu rahatsızlığınızı ispatlamak için bir rapor alın.
  3. Aldığınız bu raporu iş yeri doktorunuz onaylaması gerekmektedir.
  4. Tabi en güçlü kaynağınız olan varsa işyerinizdeki bağlı olan sendikanızı devreye sokun.

Böyle durumlarda işveren performans düşüklüğüne sebep olacağı için direk sizlere tazminatınızı vererek iş hakkınızı feshi edecektir. Tabi böyle bir durumda olumsuz bir yol çıkarsa yani tazminatınızı alamazsınız sizlere şu yollu izlemenizi tavsiye ederim. Devletin işçilere sunduğu bir yasa vardır. Bu yasa ise 4857 İş Kanunu ile çıkmıştır. 22. maddesi gereği aşağıdaki 17 madde halinde işyerinizi mahkemeye vererek tazminatınızı alabilirsiniz.

  1. Maaşınızı 2 ay gecikme yaşanırsa yada 10-15 günden fazla gecikme yaşanması durumunda.
  2. İş vereniniz eğer resmi tatillerde veya bayram tatillerinde çalıştırıp ekstra ücret ödemezse.
  3. İşyerinizdeki işinizi yapamayacaksanız ve bunu kanıtlayan raporunuz var ise.
  4. Sigorta prim günlerinde herhangi bir yatmama veya eksik yatma durumlarında.
  5. 270 saat veya daha fazla mesai yapımlarına zorlanıyorsa.
  6. İş yerinde herhangi birisi tarafından tacize uğrama durumunuzda.
  7. Vatani göreviniz olan askerli süreniz geldiyse.
  8. Kadın işçiler için geçerli olan resmi nikah kıyıldıktan 1 yıl içerinde iş bırakma olanağını vermiyorsa.
  9. Çalışan kişinin yaşamını yetirdiğinde 1. derecedeki akrabası tazminat alma durumu.
  10. İşvereniniz sizlere karşı bir tehdit veya hakaret edecek bir durumu olur ise.
  11. Bulaşıcı bir ölümlü hastalığınız var ise.
  12. İş başı yaptığınız günden bu zaman kadar yıllık izin veya haftalık tatiliniz verilmiyorsa.
  13. İş yerinizde 1 haftadan fazla iş durumu olup sizlere ücretini vermiyorlarsa.
  14. İşyeriniz sizlere zam yapacağı tarh belirtip yapmıyorsa.
  15. Yaptığınız iş diğer çalışanlar ile aynı ise ve o işçiler zam gelip size zam gelmiyorsa.
  16. Sizlere asgari ücret altında bir ücret veriliyorsa yada işvereniniz keyfi maaş kesintisi yapıyorsa.
  17. İşveren size veya aileden birine hapsi gerektiren bir olay yaratırsa.

Yukarıda sizlere verdiğim bu 17 maddeden bir tanesi dahi başınıza gelir ise direk mahkemeye başvuru yaparak tazminatınızı alabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise iş yerinizden ayrılırken bu belgeleri kanıtlayan belgeler almanız gerekmektedir. Bu konu hakkında aklınıza takılan bir yer var ise yorum atmanız durumunuzda tarafınıza gün içerisinde dönüş sağlanacaktır. Birde yine sizlere bu konu ile ilgili bir video bırakıyorum. Bu video sayesinde bilgilere ulaşabilirsiniz.

Lütfen Bizi Değerlendir 😉

[Total: 0 Average: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın