Güzellik Salonu Nasıl Açılır? (2022 Maliyet Oranı Hesaplama KOSGEB Destekleri)
Son yılların en gözde mesleği nedir diyenler için tabi ki güzellik salonu diyebiliriz. Sizlere de bu gözde meslek olan güzellik sonunu açarak güzel gelirler elde edebilirsiniz. Mesleki yeterlilik eğitimi kurslarına katılım göstererek sizde harika bir işletme sahibi olabilirsiniz.

Çok fazla bir maliyet gerektirmeyen ayrıca devletinde KOSGEB üzerinden destek sağladığı güzellik salonları nasıl açılır? İşletme kurar iken başta belediye olmak üzere ne tür izin belgeleri almanız gerekiyor biliyor musunuz? İşte tüm maliyetler oranları ile güzellik salonları açmak ne kadar mantıklı hep birlikte görelim! Ne kadar mantıklı konusunu görmeden bizleri bu konun alt başlıklarında neler beklemekte onlara bir göz atalım. 1. Güzellik salonu açma maliyet oranının ne kadar olduğunu göreceğiz. 2. Adımlar halinde güzellik salonu nasıl açılır. 3. Güzellik salonu açmak için hangi belgeler gereklidir. 4. Güzellik salonu için KOSGEB desteleri nelerdir? Bütün bu soruların cevabını bu yazım aracılığı ile ulaşacaksınız.
Burada Neler Var?
WhatsApp Destek Hattı
Güzellik Salonu Açma Maliyet Oranları Ne Kadardır?
Profesyonel bir güzellik salonu açmak için bazı maliyet oranlarını göze almamız gerekir. Bu maliyet oranları ana başlık olarak 5 tanedir. Sizler ile paylaşacağımız bu maliyet oranlarının bir çoğunu KOSGEG üzerinden geri alabileceğimizi de ayrıca belirtmek isterim. Güzellik salonu açarken yapacağımız harcamaların başlıca şu şekilde oluşmaktadır.
- Bu maliyette nakit ihtiyacınız var ise işletmenizi kurduktan 3 ay sonra Esnaf Kefalet Kredisi Hesaplama Robotu Güncel Program yazım aracılığı ile çok uygun faiz oranı ile kredi kullanabilirsiniz.
- Kira Maliyet Oranı: Kira maliyet oranını belirlemek biraz da sizin elinizde olan bir durumdur. Sizde benim gibi işletmenizi ana cadde üzerinde değil de bir iş merkezinde tutar iseniz bu maliyet oranı oldukça cüzi fiyatlara tekabül edecektir. Ayrıca kira maliyetleri güzellik salonunu açacağınız il/ilçeye göre değişiklik göstere bilmektedir. Ortalama bir rakam benden isterseniz ihtiyacınız olacak en 75 m2 bir yer için 4.500 ile 8.500 TL gözden çıkarmanız gerekir.
- Lazer Epilosyon Makinesi: Piyasa bir çok lazer epilasyon makinesi bulunmaktadır. Uzun soluklu ve müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için sizin kaliteli bir epilasyon makinesi almanız gerekir. Ben kendi işletmem için EXEM FİBER OPTİK marka ve modelini tercih ettim. Oldukça da memnun kaldığım bu makinenin bana olan maliyeti ise yaklaşık olarak 260.000 TL olmaktadır.
- Cilt Bakım Cihaz: Cilt bakım makinesi olarak araştırmalarımın sonucu işletmem için ilk etapta beni idare edebilecek seviyede olan Hydrwater Cilt Bakım Cihazını tercih ettim. yaklaşık 1 senedir kullanıyorum ve oldukça memnun kaldım. Müşteri memnuniyetinin üst seviye tutuğu bu makinenin maliyet oranı ortalama 7.500 TL tir.
- Personel Giderleri: Güzellik solunu kurar iken eğer ustalık belgeniz yok ise size bir mesul müdür ihtiyacı olacaktır. Ama işletmeyi kuracak olan kişinin yani sizin ustalık belgeniz var ise mesul müdüre gerek yoktur. bu şartlarda ise 1 kişi ile işletmenizin ihtiyacı olan personeli karşılamış olursunuz. Bu ortalama olarak maliyeti size asgari ücret + sigorta masrafıdır. Buda günümüz şartlarında net asgari ücret 5.500 TL olmaktadır. Tabi bunun yanında yemek + sigorta masrafı olacaktır. Personelin yemek masrafı günlük 40 TL den 26 iş günü için 1.040 TL olacaktır. Sigorta masrafı ise yaklaşık olarak size 2.020 TL olmaktadır.
- İç Dekorasyon: Güzellik salonu kurar iken illa iç dekorasyon masrafı yapacaksınız. Bu maliyet oranı biraz sizin de zevkinize kalmış bir orandır. Ama, işinizi görecek bir iç dekorasyon için size yaklaşık olarak 150.000 TL masraf olacaktır.
Netice olarak bir güzellik salonu açmak için ortalama olarak maliyet oranı;
- Kira Maliyet Oranı: 4.500 TL
- Lazer Epilasyon Makinesi: 260.000 TL
- Cilt Bakım Cihazı: 7.500 TL
- Personel Gideri: 8.560 TL
- İç Dekorasyon: 150.000 TL
Toplam olarak 430.560 TL olacaktır. Tabi bunun içerisinde GİB kaydı ile esnaf odası, belediye ruhsat izni ve muhasebeci ücreti dahil değildir. Bu maliyetin bir kısmı sizde var ama diğer kısmını tamamlayamadığınız taktirde Esnaf Kredisi Veren Bankalar Hangileri? Şartlar, Evraklar Neler? yazımdan yararlanabilirsiniz. Bu sayede direk nakit paranızı da kullanmamış olursunuz.
Adımlar Halinde Güzellik Salonunun Açılması
Güzellik salonu açmak için maliyet oranlarını paylaştıktan sonra şimdi sıra geldi adımlar halinde işletmemizin kurulmasına. İşletmemizin kurulma aşamasında da dikkat edeceğimiz bir çok husus bulunmaktadır. Güzellik salonu açmak için dikkat edilmesi gerekilen bu hususları ben sizler için yine yaşamış olduğum tecrübelere dayanarak adımlar halinde yer verdim.
- Aşama Çalışan Kadronun Belirlenmesi
Öncelikle bu salonu işletecek misiniz yoksa bu salonda siz de çalışacak mısınız buna karar vermelisiniz. Eğer işletecek iseniz; cilt bakım ve makyaj dalına ait ustalık belgesi bulunan bir Mesul müdür (sorumlu müdür) çalıştırmak zorundasınız. Mesul müdür hem işlemlerdeki uygulamalardan hem de idari işlerden sorumludur. Eğer bu solonu hem işletip hem çalışmak istiyorsanız sizin ustalık belgeniz olması gerekmektedir. Ustalık belgesinin nasıl alınacağını altlarda ayrı bir başlık altına açıklık getirdiğim için şimdilik bu konuyu geçiyorum. İkinci aşama olarak yapmamız gereken ise güzellik salonu açmak için gerekli evrakların tanzim edilmesidir.
Güzellik Salonu Açmak İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?
Güzellik salonumuzu açmak için ilk adımı tamamladıktan sonra artık işletmenin kurulması için gerekli evrakların tanzim edilmesine sıra gelmektedir. Güzellik salonumuzun açılışı için ilk adımımız ilçe belediyesinden geçmektedir. Belediyi izni almak için gitmiş olduğunuz zaman sizden görevli memur aşağıdaki evrakların tanzim edilmesini talep edecektir. Listede yer alan evrakların tanzimi için gideceğiniz adresler ise adliye, vergi dairesi ve Türkiye Cumhuriyeti’ne iç işleri bakanlığına bağlı il/ilçe kaymakamlığında yer alan nüfus müdürlüklerinden oluşmaktadır. Tüm bu kurumlar tarafından sizden istenilen gerekli evrak tam listesi ise şu şekildedir.
Belediye Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Nüfus Cüzdanınızın Ön ve Arka Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Adliyeden Alınan Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Ustalık Belgesi (Cilt Bakımı ve Makyaj) (fotokopisi)
- İmza Sirküleri
- Vergi Levhası (fotokopisi)
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopisi)
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopisi)
- Kira Sözleşmesi (fotokopisi)
- İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
- Tuvalet bulunmalıdır.
Vergi Levhası İçin Gerekli Evraklar:
- Nüfus Cüzdanı Örneği
- İşe Başlama Bildirimi
- İkametgah Bildirimi
- İş Yeri Kira Kontratı
Elimize gerekli belgeleri tutuşturan zabıta memuruna iyi günler diyerek ikinci aşamayı da tamamlamış bulunuyoruz.
- Daha detaylı olarak ise daha önceden sizler için yazdığım İş Yeri Açmak İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir? yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
3. Kiralık/Satılık Dükkan Araştırılmasının Yapılması
Sıra geldi salonumuz için kiralık/satılık bir yer bakmaya . Dükkan ararken dikkate almamız gereken fiziki özellikler elimizdeki listede yer almaktadır. İtfaiye raporunu almak için yangın yönetmeliğine uygun bir dükkan seçmemiz gerekmektedir. Ferah, aydınlık ve hijyenik bir ortam sağlamamız şart. Havalandırması iyi, ısıtma ve soğutma durumu ideal olmalı. Bir oda 6 metre kareden küçük olmamalı bekleme salonumuz en az 15 metre kare büyüklüğünde ve güzellik salonumuzun en az 75 metre kare olmasına dikkat etmeliyiz.
En zor aşama dükkan bulmaktır umarım çok rahat bulursunuz. Günümüz şartlarında kira artışları çok olunca dükkan sahibiniz çok insaflı olması gerekmektedir. Aksi taktirde piyasada duyduklarımız gibi %80 kira artışlarınla karşılaşabilirsiniz. Buna engel olmak için Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Noter Onayı Ücreti yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim.
4. Salonun Kurulumun Yapılması
Harika bir dükkan bulduk. Nezih, ferah ve bütün yönetmeliği kapsayan bir salonumuz var artık. Sıra geldi salon dizaynımız, ekip araç ve gereçlerimiz için karar vermeye. Size naçizane önerim mutlaka ben nasıl bir yere gidersem mutlu olurum, oradan nasıl memnun ayrılırım sorusuna cevap vererek salon kurulumuna başlamanızdır. Renk uyumu, koltuk ve işlem koltuklarının rahatlığı, kalabalık-sade mobilya seçimleri, ikram sunum çeşitlerinin neler olabileceği ve daha bir çok şey ekleyeceğimiz bütün kurulum sizin zevkinize göre olacaktır.
5. Cihaz ve Ekipman Seçimin Yapılması
Mobilyalarımız ile duvar rengimiz ne kadar uyumlu oldu değil mi? Acaba küçük de bir halı mı alsak? Ne de olsa galoş kullanacağız, daha şık olur! dediğinizi duyuyor gibiyim. Bu demek oluyor ki yolumuzun yarısını tamamladık. Stres yapmadan sakin bir şekilde yolumuza devam ediyoruz.
Elimize bir kağıt kalem alarak hangi cihaz ve ekipmanlarla çalışacaksak görüşeceğimiz ilgili firmalarla irtibata geçiyoruz. Zaten siz bu aşmaları yaparken veya belge alacağınız dönemde aklınızda ve araştırmalarınızda az çok firmayla görüşmüş oluyorsunuz. Bu noktada da size yine bir önerim olacak. Firmalar ile yapacağınız alış verişlerinizde mutlaka sözleşmeyi iyi okuyarak ve anlayarak kendi lehinize olacak şekilde düzenlenmesini isteyiniz. Sizin firmalarla aranızdaki en büyük silah sözleşme olacaktır, unutmayınız! Peki bu aşamada güzellik salonları faaliyet yönetmeliğine uygun cihaz aldığımıza emin miyiz?
- Örneğin lazer cihazı olan Alexandrite Lazer Cihazı kullanımı güzellik salonlarına yasaktır.
Çünkü bu cihaz tıbbi cihaz niteliğindeki cihazlardır, güzellik polikliniği, basit tıbbi kuruluşlar niteliğindeki kurumlar bu cihazları kullanabilirler. Dermapen, botoks, dolgu gibi uygulamalar da güzellik salonuna doktor dahi bulundurulsa bu uygulamalar güzellik salonunda yapılamaz. Ayrıca uygunluğumuza göre aldığımız cihazlarda CE belgesi mutlaka bulunmak zorundadır. Salonumuzda bulundurmamız gereken en önemli cihazlardan biri de sterilizasyon cihazıdır. Yoksa ruhsat almanız zaman alabilir.
6. Vergi Levhasının Çıkartılması
Daha önce Zabıta Müdürlüğünden aldığımız evrak listesi ve yönetmelikler doğrultusunda belediye izni yani ruhsatımızı almak üzere mali açılış evraklarımızı tamamlıyoruz. Vergi Levhamızı almamız için “bizden istenen dükkan kurulumunu gerçekleştiriyorum, işte salonum” diyerek belli başlı demirbaş ürünlerinizin (koltuk, masa, sedye gibi) olması gerekiyor. Memurların denetiminde bu demirbaşları görmesi ile vergi levhamız hazırlanır. Bütün listeyi tamamlayarak güzel bir dosya haline getirdiğimiz zaman ruhsatımızı almaya hazır ve nazırız.
7. Çalışma Ruhsatın Çıkartılması
Ruhsat için sizi denetime geleceklerdir. Hijyen ruhsat için en önemli etkendir fakat zaten salonunuzda olması gereken de budur. Her il veya ilçe denetim memurlarının farklı inceleme noktası olsa da yazan yönetmeliğe uygunluğa dikkat etmek zorundadırlar. Bizler de bu yönetmeliğe uygun salonumuzu kurduğumuza göre ruhsatımızı artık alabiliriz.
8. Güzellik Salonumuzun Açılışı!
Zorlu ve uzun aşamalardan geçerek salonumuzu açmış bulunmaktayız. Açılışınızı isterseniz renkli bir törenle gerçekleştirin, isterseniz sade bir şekilde ilan ederek gerçekleştirin. Çalışanlarınızla beraber artık bir ekip, bir aile kurdunuz. Her zaman çalışandan yana bir işletmeci olmanızı, müşterilerinizi memnun etmeye çalışırken kendinizi çok fazla yıpratmamanızı (çünkü herkesi memnun etmek mümkün olmayacaktır), daima hijyenik olmanızı, tek kullanımlık ürünlerle çalışmanızı, maddi yapınızı gözeterek daima kaliteli ürünler kullanmanızı, hesabınızı iyi ve doğru şekilde tutmanızı, müşterilerinize uyguladığınız işlemlerde güven sağlamanızı, aynı sektördeki işletmeleri asla kötülememenizi sadece kendi cihaz ve işlemleriniz hakkında bilgi vermenizi şiddetle tavsiye ederim.
- 100 Bin TL Faizsiz İş Yeri Açma Kredisi 60 Ay Vadeli bu yazımda sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm için vermek istedim.
Şimdi ise Güzellik salonu KOSGEB desteği ve iş plan projelerinin neler olduğunu görelim. Bu sayede işyerinizi açarken bir kısım nakdi yardımı KOSGEB aracılığı ile sağlaya bilirsiniz.
Güzellik Salonu KOSGEB Desteği İş Planı Projesi
Güzellik salonu açmak isteyenleri devletimiz KOSGEB üzerinden desteği bu yılda sağlamaya devam etmektedir. ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” kapsamı içerisinde yer alan ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” imkanlarından sizlerde yararlana bilirsiniz. Hazırlayacağınız yada herhangi bir danışmanlık firmasına hazırlatacağımız iş planı projesi onay alması halinde 96.02 NACE kodu ile aşağıdaki destek tablosundan yararlana biliriz.
Destek tablomuzda sizlerin de görmüş olduğu gibi 60.000 TL kadar hibe imkanı sağlanmaktadır. Hibe ödemeleri ise şu şekilde sağlanmaktadır.
- Sertifika desteği: 5.000 TL
- İşletmenin ilk senesinde 1080 puan üzerinden pirim ödemesi yapmanız durumunda 20.000 TL
- İşletmenin 12 ile 24 ayında 1440 gün ve üzerinden bir pirim ödemesi yapılması halinde ise yine 20.000 TL hibe olanakları sağlanmaktadır.
Bu imkanlara ilaveten herhangi bir yaşta olan kadın girişimci yada 30 yaş altı genç girişimci veya engelli veyahut ta 1.derece Şehit yakınız iseniz o zaman sertifika desteği olarak 5.000 TL yerine 10.000 TL hibe alırsınız. Peki, başvuruları nasıl yapmanız gerekir?
- İş fikriniz ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” NACE kodları içerisinde yer aldığı için ilk olarak uzaktan eğitim ile ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” almanız gerekir.
- Eğitim almak için e-Devlet şifreniz ile ilk olarak https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine giriş yapalım.
- Sağ üst taraftan yer alan ”GİRİŞ YAP” bölümüne girelim
- Karşımıza ”e-Devlet” ile giriş çıkacak, onu tıklatalım
- e-Devlet giriş bilgilerimizi girelim.
- Doğrudan eğitim sayfasına sistem bizi yönlendirme yapacaktır. Sayfanın en altına gelerek ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” programına dahil olalım.
- Bizi karşılayan bütün videoları izleyeli, sonlarında yer alan testleri tamamlayalım.
- Girişimcilik sertifikamız testler sonrasın da oluşacaktır.
- Girişimcilik belgesini aldıktan sonra işletmemizi kurup bütün resmi evraklarını oluşturmamız gerekir.
- İşletme kurulduktan sonra ise KOBİ Beyannamesi Doldurma
- Beyannamenin KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edilmesi
- Destek başvurusunun e-Devlet üzerinden yapılması
ile süreç başlamış olur. Başvuru evraklarınız kurum tarafında iletildikten sonra şayet eksiksiz ise size hazırlamış olduğunuz güzellik salonu iş planı sunumu için bir gün verilir. Size tayin edilen gün geldiği zaman iş planını sunar ve onay alır ise destek unsurlarından yararlanırsınız.
Lütfen Bizi Değerlendir 😉
Merhabalar benim meb onaylı 826 saatlik güzellik uzmanlığı belgem mevcut. Sektörde yaklaşık 3 yıldır aktif olarak çalışıyorum. Yakın zamanda sokağa girip Ustalık belgemide aldım. Küçük bir merkez açmak istiyorum kosgeb bana bunun için makine desteği veya dükkan gideri desteği veriyor mu acaba ? Tam olarak destek sağladığı alanlar nelerdir?
KOSGEB eskisi gibi güzellik salonlara destek vermiyor. Bunun için bence KOSGEB danışmanız ile yol izlemeniz sizlere yarar sağlayacaktır.
Merhabalar, bende kendime makeup stüdyo kurmak istiyorum . Tüm eğitimlerimi aldım ama ustalık belgem yok . Halk eğitimden mi almam lazım bunu acaba ? Bir de maliyeti ne olur bana tahmini ortalama ne kadar sermayem olmalı . KOSGEB başvurusu yapabiliyor muyum bunun için
merhabalar Mille eğitim onaylı belge sahibi olmanız gerekmektedir. Onun dışında maalesef güzellik salonu açamazsınız maliyet kısmına gelirsek bu tamamen sizi alacağınız ve kuracağınız salona göre değişmektedir.
Merhaba! Öncelikle çok TeŞekür ederim ince detaylar yazdınız ve yardımcı oldunuz için 🙏
Ben kalıcı makyaj uzmanıyım meb onay yeni aldım 2 ay oldu ben studio açmak istiyorum ustalık belge kalıcı makyaj uzmanlara veriliyormu peki internete araştırdım bulamadım ? Şimdiden cevap verdiniz için teşekkür ederim 🤩