Günümüzde nerede ise internet bankacılığını 7 den 70'e hemen hemen herkes kullanmaktadır. Kullanılan bu internet bankacılığı ile sizler çok kolay bir şekilde EFT veya havale imkanı ile para gönderebiliyorsunuz. Bu para gönderme işinde sizler FAST yöntemi ile 7/24 ile gönderim imkanı da artık günümüzde sizler için sunulmuştur. Tabi bu işlemler bankada sıra beklemeyi sevmeyen kişiler için gerçekten ama gerçekten çok mükemmel hizmetlerdir. Bu mükemmelliğin yanı sıra birde kötü durumları da oluşmaktadır para göndermenin. Buda bu teknolojiyi yanlış kullanımı ile ortaya çıkmaktadır. Bu teknolojinin yanlış kullanımının en önde geleni ise yanlış veya hatalı hesaplara para gönderme işlemidir.

Bu hatalı veya yanlış para gönderme işlemlerini bizzat kendimizin dikkatsizliği ile olmaktadır. Neden mi onu da şöyle anlatayım. Örnek vererek anlatacağım bu konuyu. Para göndereceğimiz IBAN numarası ile hesap sahibinin ismi aynı olmak zorunda. Eğer bir yanlışlık yaparsak veya hatalı bir numara yazarsak bizden kaynaklı bir yanlış ve hatalı gönderim oluşmaktadır. Tabi yanlışlığın farkına varıldığında sizlerde benim gibi iptal para gönderimini iptal etmek istemektesiniz. Ben mesela yardım amaçlı bir kişiye para gönderdim ama daha sonrasında dolandırıldığımı hissettim. Bu nedenden dolayı para transferimin iptalini istedim. Para gönderim işlemi ise ENPARA’dan Denizbank üzerine göndermiştim. Sizlere bu işlemde izlediğim bütün yolu anlatacağım. Bu anlatımdan öncede sizlere ilk olarak yanlış gönderilen para iadesinin olup olmadığını öğrendim. Bunu sizinle paylaşmak isterim. Şimdi sizleri bu konuda hangi başlıklar bekliyor bir görelim. 1. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesini nasıl alabilirim? 2. Hatalı veya yanlış FAST yaptım nasıl iade alınır. 3. Para gönderdiğiniz kişinin dolandırıcı olduğunu öğrendiniz paranızı nasıl geri alabilirsiniz? 4. Yanlış hesaba EFT gönderdim nasıl iptal ederim. İleri tarihli ise yine iptal olur mu? Gibi bütün soruların cevabını buradan bulabilirsiniz.
Not: Dolandırıcılık olaylarında sizlere Cumhuriyet Savcılığına nasıl başvuru yapacağınızı anlatan bir dilekçe örneğini yazımda yer vereceğim.
Burada Neler Var?
Yanlış IBAN Hesap Numarasına Gönderilen Para Nasıl Geri Alabilirim?
Yanlış IBAN numarasına veya hesap numarasına gönderilen para nasıl geri alınabilir konusunu bu başlıkta sizlere anlatacağım. Bunun yanıtı ise yaptığınız para gönderme işlemine göre değişmektedir. Bu sorunuzun yanıtını ise sizlere
- FAST,
- EFT,
- Havale.
Durumuna göre anlatımını vereceğim. Bu 3 yöntem ile yanlışlıkla gönderilen para iadesi dışında birde sizlere dolandırıcılara gönderilen para iadesi nasıl alınıyor onu da anlatacağım.
- FAST ile para gönderimi yaptıysanız eğer paranızın iadesini%50 oranında geri alabilirisiniz.
- EFT ile para gönderimi yaptıysanız bu gönderim ise hafta sonu veya mesai saati dışında yapıldıysa geri iadesi kesin olmaktadır.
- Havale yöntemi ile para gönderimi yaptıysanız eğer %50 olasılıkla ile gönderdiğiniz paranın geri iadesini alabilirsiniz.
- Dolandırıcı olarak hissettiğiniz kişilere para gönderimini FAST, EFT yada Havale yolu ile yaptıysanız paranızın geri iadesi alınmaktadır.
Yanlışlıkla başka hesaba para gönderimi olursa para iadesi nasıl geri alınır bunun olasılığı nedir onu anlatmış oldum. Şimdi sizlere bu 4 yol ile yapılan işlemlerin nasıl para iadeleri alınıyor göreceğiz
Yanlış Hesaba FAST Yolu İle Para Gönderdim Nasıl İade Alırım?
Yanlışlıkla FAST yöntemi ile para gönderdim nasıl paramı iade alabilirim sorusunu hemen ele almak isterim. Bu iade işlemini %50 oranında geri alabilirisiniz. Sizlere bu bilgiyi daha önceden yaşamış biri olarak anlatmak istedim. Tabi bu konuyu anlatmadan önce sizlere FAST nedir onun tarifini vermek isterim. Bu tanımı yaptıktan sonra sizlere yanlış gönderdiğiniz paranın %50 olasılıkla nasıl geri alacaksınız onu daha iyi anlayacaksınız. FAST tanımı Fonların Anlık ve Sürekli Transfer kelimesinin kısaltılması olarak bilinmektedir. Bu sayede de hangi banka olursa olsun FAST işlemi ile bankalara 7/24 yılın 365 günü para gönderim işlemi yapabilirisiniz. Yani para gönderme işlemi saat kaç olursa olsun gönderdiğiniz kişiye FAST ile gönderim yaptıysanız para o kişinin hesabına anında geçmektedir. Şimdi asıl konumuza gelelim. FAST ile gönderilen para iadesini %50 olasılık ile nasıl geri alabiliyoruz görelim.
- FAST ile para iadesi geri alma işlemi şu şekil olmaktadır. Gönderdiğiniz hesaba anında geçen bir yöntem olduğu için siz müşteri temsilcisini aradığınız anda hemen gönderim yaptığınız kişinin hesabına geçmiş olacaktır. Bunun iadesi nasıl olur müşteri temsilcisi yanlış gönderim yapılan hesabı arayarak sizin hesabınıza para gönderimi olmuş ve geri iadesi istenmektedir denildiğinde karşı taraf kabul ederse hesabınıza para yatar.
Ben daha önceden FAST ile para gönderimi yaptım. Bu gönderimi ENPARA hesabımdan yapmıştım. Bu paramın iadesi için nasıl bir yol izledim sizlere hemen açıklayım.
- Para transferini yaptığım ENPARA müşteri temsilcisini aradım.
- Daha sonrasında ise çalıntı ve hatalı işlem menüsüne bastım.
- Daha sonrasında banka müşteri temsilcisine direk bağlandım. Çıkan müşteri temsilcisine yanlış bir yöntem ile para gönderdiğimi söyledim.
- Müşteri hizmetlerim karşı banka kullanıcısı olan yani benim yanlış para gönderim yaptığımı söyledi.
- Daha sonrasında ise karşı banka için yanış para gönderimi için sorgulama numarası verdi.
Sonuç ne diyorsanız eğer karşı taraftaki kişi yanlış para gönderim işlemimin iadesine onay vermedi. Bu yüzden para hesabıma yatmadı.
- Cep Mobil Bankacılık Nedir? Nasıl Hesap Açılır? (BLOKE KALDIRMA) yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Ben bu para gönderimi ilk olarak kendi rızam ile yaptıysam da daha sonra dolandırıldığımı hissettiğim için paramın iade olması istedim. Ama ne yazık ki olmadı. Peki dolandırıldığını hissetiyseniz sizlere FAST dahil nasıl paranızı iade alabileceğinizi bir alt başlıkta vereceğim. Şimdi bunun için ilk olarak dolandırıldıysanız sizlere anlatacağım bu yöntemi kullanarak paranızı iade alabilirisiniz.
Para Gönderdiğiniz Kişi Dolandırıcı İse Ne Yapmalısınız?
FAST yada EFT veya Havale yöntemlerini kullanarak para transferi yaptınız. Yaptığınız kişinin dolandırıcı olduğunu öğrendiniz o zaman nasıl bir yol izleyeceksiniz görelim. Bunun 2 seçeneği bulunmaktadır. Bunun yöntemler ise şunlardır. 1. yöntem karşı taraf ile uzlaşmak. Yani para gönderim yaptığınız kişi ile irtibata geçerek para iadesini istemenizi ilk olarak sizlere tavsiye ederim. Bunun için yukarıda da dediğim gibi müşteri temsilcisiniz ile iletişime geçerek bir talep oluşturmanız gerekmektedir. Bu talep doğrultusunda belki gönderdiğiniz kişi insafa gelerek sizlere paranızı geri gönderebilir. Eğer bu işlem ile bir çözüm bulamazsanız o zaman 2. yönteme başvurunuz. 2. yöntem ise yargıya bu işi taşımaktır. Bunun için doğruca Cumhuriyet Savcılığının yolunu tutmaktır. Suç duyurusunu ise Cumhuriyet savcılığına iki farklı yöntem ile yapabilirisiniz. Bunlar ise şu şekildir.
- Yazılı bir dilekçe ile başvuru yapmak,
- Birde sözlü olarak başvuru yapmak.
İlk olarak dolandırıldığınızı iddia edecek elinizde kesin kanıtların olması gerektiğini sizlere söylemek isterim. Buna örnek olarak sizlere bir kaç bilgi vereyim.
- Dolandırıcı olarak beyan ettiğiniz kişinin IBAN numarasına gönderdiğiniz paranın dekontu,
- Sizleri para göndermeği teşvik edici ne söyledi ise o sözlerin ispatı.
Bu iki belge çok ama çok önemlidir. Bu sayede eliniz daha güçlü olacaktır. Peki bu belgeler elinizde şimdi nasıl bir yol izlemem gerekir derseniz hemen birlikte görelim. Bunun için bir dilekçe yazmanız gerekmektedir. Bu dilekçe örneği ise şu şekildir.
………………….. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
Şikayet Eden
- Adı Soyadı
- T.C. Kimlik numarası
- Adres
- Telefon Bilgileri
Şikayet Edilen
- Adı Soyadı
- T.C. Kimlik numarası
- Adres
- Telefon Bilgileri
Eğer şüpheli kişi belli değil ise faili meçhul olarak belirtilmelidir.
Suç : Nitelikli dolandırıcılık
Suç Tarihi :
Açıklamalar :
…../……/2022 tarihinde para gönderdiğim şüpheli …………………………………………….. benden …………………………………… ürün göndereceğini söylemişti. Bunun üzerini benden şüpheli ……………………. TL para göndermemi istedi. Tarafımdan istenen parayı ………………………………………………… IBAN numarasına ………………………….. banka aracılığı ile gönderdim. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra aldığım ürün tarafıma gelmedi. Şüpheli ile bir daha irtibata geçemediğim için paramın iadesini alamadım. Bu olaydan dolayı da dolandırıldığımı düşünmekteyim. Gerekli incelemelerin başlatılmasını ve tarafımca gönderilen paranın iadesini talep etmekteyim. Bu konu hakkında gereğinin yapılmasını arz ederim.
Sunulan Deliller : WhatsApp üzerinden yapılan görüşme kaydı ve IBAN hesap numarası.
…………/……….…/………………….…
Şikayet Eden
Adı Soyadı
İmza
Sizler savcılığa vereceğiniz bu dilekçeyi illa böyle yazmanıza gerek yoktur. Kendinize göre düzenleme yapabilirsiniz. Kendinize göre düzenlediğiniz dilekçeyi ise ikametgah etmiş olduğunuz İl/İlçe Cumhuriyet Savcılığına direk elden verebilirsiniz. Peki savcılığa vereceğiniz bu dilekçeden sonra süreç nasıl işlemekte bir görelim.
- Savcılık sizin başınıza gelen bu olayın suçluluk payı olup olmadığını araştırı.
- Deliller gerçekten suçun işlendiğini gösteriyor ise savcılık şüpheli için iddianame hazırlar.
- İddianame hazırlandıktan sonra mahkemeye gönderilir.
Yeterli delil elde edilmezse takipsizlik olarak karar verilir. Eğer yeterli delil var ise o zaman 6 ile 12 arasında bir mahkeme süresi sizi bekler. Daha sonrasında verilen karar doğrultusunda paranızı geri alabilirsiniz. Bazı sorulan soruları sizlere şu şekil belirtmek istedim.
Yanlış Hesaba Gönderilen EFT İptal Edilebilir Mi? İleri Tarihli İptal Etme
EFT tanımını sizlere vererek hemen konuya başlamam daha yararlı olacaktır. EFT farklı bankalar arasındaki para transfer işlemine denilmektedir. Açılımı ise Elektronik Fon Transferi olarak bilinmektedir. Bu işlem diğer para gönderim yöntemleri olan FAST ve Havale işlemine göre biraz daha geç gerçekleşmektedir. Eğer EFT işlemini 16:30 ile 09:00 arasında veya bankaların tatil olduğu resmi tatil ve hafta sonlarına denk geldiyse bir sonraki iş gününe gönderdiğiniz para hesabınıza geçer. Yani bu durumlarda ileri bir tarihe EFT yapmış sayılırsınız.
- NOT: Mesai saatleri dışında yapmış olduğunuz EFT işlemlerini kesinlikle iptal edebilirisiniz.
Eğer mesai saatleri içerisinde yapmış olduğunuz EFT olur ise elinizi çabuk tutarsanız bununda iptalini yapabilirisiniz. Yani gönderdiğiniz hesaba para geçmediyse %100 paranız geri iade olur. Bu yapmış olduğunuz yanlış veya hatalı EFT işlemi için aşağıda sizlere vereceğim yöntemleri kullanarak paranızı geri alabilirsiniz.
- Mesai saatleri içinde EFT yaptıysanız hemen banka müşteri temsilcinizi arayarak bu işlemin iptalini isteyebilirsiniz.
- Mesai saatleri dışında gerçekleşen EFT işlemlerinizi mobil bankacılıklar aracılığı ile yapabiliyorsunuz.
Mobil bankacılık aracılığı ile yapılan EFT işlemleri için şu yöntemleri izleminiz gerekmektedir. Bunun için sizlere 6 adım beklemektedir. Hadi birlikte yaptığımız hatalı veya yanlış EFT işlemini nasıl iptal ediyoruz görelim.
- İlk olarak hangi banka aracılığı ile gönderim yaptıysanız o bankaya ait MOBİL BANKACILIK UYGULAMASINI açınız. Cep Mobil Bankacılık Nedir? Nasıl Hesap Açılır? (BLOKE KALDIRMA)
- Daha sonra MENÜ sekmesine giriniz.
- Daha sonrasında TRANSFER TALİMATLAR bölümüne geçiniz.
- Şimdi ise bekleyen EFT işlemini bulmanız gerekmektedir.
- Bekleyen bu EFT işleminin üzerini tıklayınız.
- Daha sonrasında İPTAL et demeliyiz.
Bu işlemleri harfiyen yaptığınız taktirde yanlış göndermiş olduğunuz EFT işlemini iptal ederek paranızı geri alabilirsiniz. Bu konu hakkında takıldığınız yer olur ise sizlere yorum kısmına yorum atmanız durumunda gün içerisinde dönüş yapılacaktır. Bu tarz konular hakkında bilgi almak için sitemizi takibe almayı unutmayınız. Birde konu hakkında sizlere video bırakıyorum. Bu video aracılığı ile bilgi sahibi olabilirsiniz.
Lütfen Bizi Değerlendir 😉