Cinnah caddesi no: 5 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA PK : 06680
trende

Hizmet Birleştirmesi Nedir? BAĞKUR SSK Memur Dahil Nasıl Yapılır?

BAĞKUR (4/B) SSK (4/A) yada devlet memuru (4/C) hizmet birleştirme nedir? Bunun cevabını sizlere emekli olunmasındaki etkisi ile birlikte yanıtladım. Başvurusu nasıl yapılır? İçin ise de cevap olarak sizlere tam 2 tane yol gösterdim. Bunlardan birincisi e-devlet üzerinden sadece 3 adımla sicil ve çalışma belgenizle birlikte nasıl yapıldığıdır. Bir diğeri ise SGK binasına giderek paylaştığımız dilekçe örneğini ile başvuru yapılmasıdır.

Hizmet Birleştirmesi Nedir? BAĞKUR SSK Memur Dahil Nasıl Yapılır?

 

BAĞKUR SSK ve Emekli Sandığı mensupları için nasıl hizmet birleştirmesine başvuru yapılacağını da anlatmadan çok önemli bir konuya da dikkat çektik. Bu ise; hizmet birleştirme sonrasında hangi statüden emekli olacağınızın hesaplanmasının nasıl yasalara dayanarak yapılmasıdır. Bu konun alt başlıları neler derseniz hemen vereyim sizlere. 1. BAĞKUR ve SSK hizmet birleştirmesi nasıl yapılır? SSK BAĞKUR hizmet birleştirmesi nedir? Hizmet birleştirmesi ne işe yarar? Emekli olmanız sağlar mı? 2. Hizmet birleştirme nasıl yapılır? En doğru tarihi verdik. 3. Hizmet birleştirilmesi yapılırken hangi kurumdan emekli olunabilir? Prim hesaplamasına yer verdik. 4. Hizmet birleştirme başvurusu nasıl yapılır? e-Devlet ve dilekçe örneği ile birlikte. Bütün bu soruları bir görelim.

BAĞKUR SSK Hizmet Birleştirmesi Nedir? Emekli Olmanıza Ne Gibi Etki Sağlar?

BAĞKUR SSK hizmet birleştirmesi nedir? Emekli olmanıza ne gibi etki sağlar? Birleştirince ne işe yarar gibi konuları ele alacığım sizlere. Sizlere yukarıda belirttiğim 3 tane konuyu anlatmam gerekiyor. Çünkü bu konuları anlatmadığım zaman zararda görebilirsiniz. Ama sizlere bu detayları verdiğimde sizler hangisinin size yararı olacağını görüp ona göre hareket edebilirsiniz. yani bu 3 konuyu bilemeden sakın harekete geçmeyin. Şimdi BAĞKUR ve SSK birleştirmesi nedir? emeklilikte nasıl etkisi olur? Ne işe yarar bu konuları tek tek ele alalım. Şimdi bu konuları dikkatle okuyup öyle karar verin.

BAĞKUR SSK Hizmet Birleştirme Nedir?

BAĞKUR SSK hizmet birleşmesi şu şekil olmaktadır. Çalışma hayatınızın bir döneminde SGK ile çalışıp bir döneminde esnaf olarak çalışmış olabilirsiniz. Yani hayat sizlere nasıl bir yola götüreceği hiç belli olmuyor. Bu durum nasıl oluyor derseniz işin aslı şöyle anlatayım sizlere. Askerden geldiniz veya askere gitmeden bir işyerine giderek çalışmaya başladığınız diyelim yani bu durumda SSK 4A olarak sigorta primleriniz yatacaktır. Sonra dediniz ki ben artık işveren yanında değil kendi işimin patronu olmak istiyorum. Bu durum nasıl oluyor derseniz şu şekil olmaktadır. O zamanda BAĞKUR yatırmanız gerekmekte. İşte hayatınızın iki ayrı prim yatmış olacaktır. Bu durumda bu iki ayrı primlerin birleştirmesi durumuna hizmet birleşmesi denilmektedir.

Hizmet Birleştirme Ne İşe Yar? Emekli Olmanıza Etkisi Nedir?

ülkemizde 1 ekim 2008 yılından bu yana birden fazla sosyal güvenlik kurumu çıkmıştır. Tabi böyle parça parça çok güvenlik kurumu olunca günümüzde hepsi tek çatı altına alınmıştır. Bu çatı alınan kurum ne oldu diyenler için hemen cevap vereyim SGK adını almıştır. Tabi eskiden hastaneler bile ayrı ayrıydı devlet hastanesi ve SSK gibi ayrı hastaneler vardır. Ama günümüzde artık SSK, BAĞKUR ve emekli sandıklarının hepsi aynı hastanede tedavi olabiliyorlar. Ama ne kadar tek çatı altına alınmış olsa da bu üç grup için emeklilik hesaplamaları halen ayrı yapılmaktadır. Bu ayrı yapımda iki konu baz alınır. Nedir bu konular derseniz görelim.

  1. Emekli olabilmek için işe giriş tarihi önemlidir.
  2. Tabi bu zamana kadar yatan prim.

Akıllara hemen şu geliyor. Hizmetleri birleştirdim peki yaş sınırım kısalır mı acaba diye. Ama maalesef yaşa hiç bir etki etmemektedir. Ama sadece prim sayınızı yükseltir. Bu sayede prim borçlanması yasası ile birlikte yaşınız geldiğinizde emekli olabilirsiniz. Daha önceden sizlere prim borçlanmasından bahsetmiştim. Bu konuya ulaşabilmek için SGK BAĞKUR Prim Eksiği Olanlar Nasıl Emekli Olabilirler? yazımdan yararlanabilirsiniz. Peki farklı hizmetlerden primleri yatanlar hizmet birleştirme işlemini ne zaman yapabilirler bir görelim.

Hizmet Birleştirme Ne Zaman Yapılır? (En Doğru Tarih)

Hizmet birleştirmesi ne zaman yapılır? En doğru tarih ne zaman olmaktadır gibi sorularınız için sizlere bilgiler vereceğim. Bu konu için çok ciddi araştırmalar yaptım sizler için. Bir çok sosyal güvenlik umanına sorarak net bilgiler aldım ve bu soruları öğrendim. Sorduğum kişiler sayesinde bir bilgiye ulaştım %99 oranında son 1 yıl kala yapılması gerektiğini söyledi. Neden bir yıl dediğimde ise çok güzel net bir cevap verdiler. Bu cevap sizleri de tatmin edeceğini düşünüyorum. Emekli olmanıza son 1 yıl kala bu birleştirme işlemini yapmanızdaki sebep bu yıla kadar birden başka kurumda prim yatma ihtimali olmaktadır.

Eğer prim sayınız çok az ise 3600 Gün Prim Ödeyerek Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplama yazıma göz atarak emekli olma ihtimallerini değerlendirebilirsiniz. Yani bu imkandan yararlanabilip yararlanamadığınızı yine bu yazım sayesinde ulaşabilirsiniz.

Yani hizmet birleştirme işlemenin ne zaman yapıldığını sizler için yer verdim. Emeklilik yaşınızı doldurdunuz diyelim son bir yıl kala hizmet birleştirmesi için başvuruda yaptıysanız artık geriye tek bir soru kalıyor sanırım. Bu soru nedir diyenler için ise hemen söyleyeyim. Emekliliğim hangi kurumdan olacak diye aklınıza gelmiştir. Yani ben olsam kesin geldiydi ki geldi sizler için bu sorunuza bir at başlık hazırladım.

Hizmet Birleştirmesi Yaparak Hangi Kurumdan Emekli Olunur? Prim Hesaplaması

Hizmet birleştirmesi yaparak hangi kurumdan emekli olacağım diyenler için oluşturduğum bu alt başlık sizlere çok yararı olacaktır. Ama burada hemen hemen her kişinin yanlış bildiği bir bilgiye açıklık getirmek istiyorum. Bu bilgi ise en son hangi kurumdan ayrıldıysak o kurumdan emekli olmamız gerekiyor diye bir bilgi. Bu bilginin yanlış olduğunu sizlere açıklamak isterim. En son çalıştığınız kurumdaki priminiz daha önceki kurumlardan daha az ise en son ki kurumdan değil birleşme istediğiniz kurumdan emekli olacaksınız. Emekli olabilmeniz için BAĞKUR ve SSK gibi pim ödemeleri bulunan kişiler hangi emekli kanununa göre emekli olacaklar göreceğiz. Emekli olursanız şayet sizlere birde Emekliler Bankalardan En Fazla Ne Kadar Kredi Çekebilir? Limiti Ne! yazım sayesinde sizlerde emekli olduktan sonra bir ev almayı düşünürseniz çok yardımcı olacaktır. Şimdi sizleri kapsayan kanun hangileri onu görelim.

  • Çıkan ilk yasa 1 ekim 2008 öncesi için çıkmıştır. Çıkan bu yasa 2829 sayılı kanundur.
    • Sizlere verdiğim tarihten önce eğer sigortalıysanız çıkarılan kanun gereği hizmet süreniz son 7 yılın 3.5 yıla hangi kurumdan priminiz yattıysa o kurumdan emekli olabiliyorsunuz. Bunu nasıl hesaplayacağım diyenler için ise yıl 365 gün olduğuna göre son 7 yıl 2.555 gün yapmaktadır. Daha sonrasında ise bunu 1.277 yapmaktadır. Yani son 1.277 günde hangi kurumdan sigorta priminiz yattıysa o kurumdan emekli oluyorsunuz.
  • Çıkan ikinci yasa 2008 sonrasında çıkmıştır. Bu yasa ise 5510 sayılı yasadır.
    • 2008 yılından sonra emeklilik hangi kurumdan olacak derseniz eğer şu şekil açıklama yapayım sizlere. Emekli olabileceğiniz yaşa kadar hangi sigorta primi fazla yattı ise o kurumdan emekli olacaksınız.

Birleştirme yaparak hangi kurumdan emekli olduğunuzu gördük. Peki bu birleştirme işlemi nasıl yapılmaktadır birde onu görelim. Birde nereye başvuru yapacağımızı da bir ele alalım.

Hizmet Birleştirme Başvurusu Nasıl Yapılır? (e-Devlet & Dilekçe Örneği)

Hizmet birleştirmesi nasıl yapılıyor? Bu birleştirme işlemi e-Devlet ve dilekçe örneği ile nasıl yapılmaktadır. Merak ettiğiniz bütün bu soruları sizler için cevaplayacağım. Yukarıda sizlere nasıl birleştirme yapacağınızı hangi yıllar arasında hangi kurumdan emekli olacağınızı anlattım. Birde bilinmesi için gereken bir önemli konu ise yukarıda da belirttiğim üzere emekliliğinize son 1 yıl kala bu birleştirmeyi yapınız. Bu birleştirme işlemini yapabilmeniz için 2 yöntem mevcuttur. Bu mevcut konuya geçmeden sizlere birde emekli olduğunuzda bir uğraş olması için 1 lira Sermayesiz Parasız İş Yeri Dükkan Nasıl Açılır? yazıma göz atmanızı isterim. Nedeni ise emeklilikten sonra geçim olayınız zor olmasın diye. Birde bilmeni istiyorum emekli olan kişiler BAĞKUR ödemesi yapmamaktadır. Şimdi sizler hizmet birleştirmesi için 2 yöntem nedir ondan bahsedebilirim.

  1. e-Devlet üzerinden hizmet birleştirmesi yapmak.
  2. SGK binasına giderek dilekçe verme sureti ile hizmet birleştirmesi yapmak.

e-Devlet üzerinden hizmet birleştirmesi yapmak istiyorsanız bu yönteminde kendi içinde 2 farklı başvurusu vardır. İki farkı yöntemden birisi kamu görevlisinden olarak görev yapıp ayrılanlar için. Diğeri ikinci yöntem ise 4A, 4B ve 506 SK GM 20. madde sandığı üzerinden çalışanlar kişilerin hizmet birleştirmeleri için. Bu iki grup için sizlere e-Devlet üzerinden başvurmanız için link bırakmam gerekiyor. Size kolaylık olsun diye tabi bu linkler.

  1. Kamuda çalışıp ayrılanlar için e-Devlet linki 
  2. 4A ve 4B çalışanları için hizmet birleştirme linki.

e-Devlet üzerinden bu işlemleri yapabilmeniz için ilk olarak bir e-Devlet şifreniz olması gerekmektedir. Eğer bu şifreye sahip değilseniz eğer sizlere nasıl ulaşacağınız için link bırakacağım. Bu link ise Postaneye (PTT) Gitmeden İlk Defa e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır? yazım sayesinde evinizden çıkmadan alabilirsiniz. Şimdi gelelim artık bu işlemi nasıl yapacaksınız.

  • Sizlere verdiğim linkleri hangi sigorta birimini birleştirme yapacaksanız onu seçerek yapabilirsiniz. Bu linklere tıkladığınızda aşağıdaki görsellere ulaşacaksınız. Sizlerin karşısına bir sayfa çıkacaktır. Çıkan bu sayfada SORGULA direk devam edelim. blank
  • Şimdi ise size ait kimlik bilgilerinize göre birleştirme yapacağınız hizmet bilgileri çıkacaktır. Bunların neler olduğunu merak ediyorsanız şu şekil açıklayayım sizlere. 4A SSK, 4B BAĞKUR, 4C (ES) ve son olarak ta sandık (506 SK GM 20) hizmetleridir. Bu hizmet türlerinden hangileri için birleştirme yapacaksınız o hizmeti seçerek hemen yan taraftaki kutucuğu seçiniz. Tıkladıktan sonra sıra geldi ilgili kuruma ait sicil numaranız ve en güncel tarihli hizmet belgenizi bilgisayara yükleyip sisteme kayıt etmeniz gerekmektedir. En sonunda yapacağınız işlem ise DEVAM sekmesine basmanız olacak. blank

Bu işlemlerden sonra ise iletişim bilgilerinizi girip karşınıza çıkan ön izleme ekranından bilgilerinizi kontrol ediniz. Eğer bilgilerinizde bir yanlışlık yok ise sonuna gelmiş oldunuz. Eğer işleminize e-Devlet üzerinden yapmak istemiyorsanız eğer size yakın en yakın SGK binasına giderek dilekçe vererek işleminizi yapabilirsiniz. Bunun için ise Prim Hizmet Birleştirme Talep Dilekçe Örneği sayesinde direk indirip doldurup SGK hizmet binasına götürebilirsiniz. Sizlere bütün bilgileri verdim bu bilgiler sayesinde hizmet birleştirme hizmetlerinizi yapabilirsiniz. Eğer bu konu hakkında aklınıza takılan bir soru olursa direk yorum kısmına yorum atarak bizden gün içerisinde bilgi alabilirsiniz. Şimdiden emekliliğiniz hayırlı olması dileği ile.:)

Lütfen Bizi Değerlendir 😉

[Total: 0 Average: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın