Cinnah caddesi no: 5 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA PK : 06680
trende

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Noter Onayı Ücreti 2022

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Noter Onayı Ücreti 2022

 

Kira sözleşmesi kiracı ve ev sahibi arasında yapılan bir sözleşme türüdür. Yapılan sözleşme ile evin kiralandığı kanıtlanmaktadır. Noter onaylı yapılması gereken kira sözleşmelerinde aynı zamanda noter onay ücreti de verilmektedir. 2022 yılı itibari ile kiraya çıkacak olanların veya evini kiralayacak olan kişilerin araştırdığı kira sözleşmesi noter onayı hakkında yaptığım araştırmaları sizlere anlatacağım. Yazımı okuduktan sonra kira sözleşmesi hakkında her detaya ulaşabileceksiniz. Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Noter Onayı Ücreti; Daire ve işyeri kiralarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Kira sözleşmesi nedir ve nasıl düzenlenir? Kira sözleşmesinde hangi maddeler yer almalıdır? Kira sözleşmesi nasıl oluşturulur? noter tasdik ücreti vb. yazımızın devamında…

Kira Sözleşmesi Nedir? Nasıl Doldurulur?

Kira sözleşmesi nedir? Nasıl doldurulur diye merak ediyorsanız sizlere açıklayayım. Kiraya verenin mülkü kiracıya kullanmayı veya mülkten yararlanmayı taahhüt ettiği ve bunun karşılığında kiracının kararlaştırılan kirayı ödemeyi taahhüt ettiği bir sözleşmedir. Başka bir deyişle, ev sahibinin kiracıya mülkü bir süreliğine kullanmasına izin verdiği bir sözleşmedir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?

Kiraya veren, mal sahibi ve kiraya veren arasındaki kiralama (sözleşme) 3 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler arasında kiralama bilgileri, demirbaşlar ve genel şartlar yer almaktadır. Gelin birlikte kira sözleşmesi detaylarına göz atalım.

  • Kiralama bilgilerinde; Kiralanacak mülkün türü, adresi, sahibinin ve kiralanacak yerin adres ve iletişim bilgileri, kiralama işleminin başlangıç ​​ve bitiş saatleri ve kiralama bedeli hesaplanır. Bu, tamamlanması gereken en önemli kısımdır.
  • Teslim edilecek demirbaşlar; Kazan, elektrik ve su sayaçlarının bulunduğu bu bölümde fatura bilgileri, depo anahtarları ve posta kutusu gibi bilgiler de kayıt altına alınmaktadır
  • Kira sözleşmesinde genel şartlar ise; Yukarıdaki ilk iki bölüm dışında tüm bilgiler madde imli bir liste halinde sunulmuştur. Kiralanan mülk üzerinde yapılacak tadilat işi, örneğin kiranın yatırıldığı banka hesabı gibi… Kira sözleşmesi iki nüsha olarak tamamlanmalı ve bir nüshası kiracıda, diğer nüsha malikinde kalmalıdır.

Kira Kontratı Doldururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kira sözleşmesi yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır. Kira sözleşmesi adı üzerinde mülkü kiralayan kişinin verilen süre zarfında kiraladığının ispatıdır. Bu nedenle eksik ve doğru düzenlenmeyen kira kontratı ilerde başınıza sorun çıkarabilir. Diyelim ki evinizi kiralayacaksınız kira sözleşmesi yaparken kiracının 1 yıl, 3 yıl gibi süre zarfında kiralama yaptığınızı belirtmediniz. Bu tarz durumlarda kiracı evden istediği zamanda çıkma özgürlüğüne sahip olur ve mağdur siz olursunuz. Bir başka örnekte de kira sözleşmesini doldururken evi kiraladığınızda 3000 bin lira depozito verdiniz. Ancak bunu sözleşmede belirtmediniz. Bu nedenden dolayı evden çıkarken sözleşmeden belirtilmediği için depozito ücretini geri alamazsınız. Kira kontratı yaparken dikkat etmeniz gereken diğer hususlar şu şekilde listelenebilir;

  • Ev sahibinin mülkün sahibi olduğunu teyit eden tapu veya vekaletnameyi gözden geçirerek bir sözleşme yapmaya başlayın.
  • Sözleşmeyi, mülkle ilgili bilgiler olan adres, mülkün türü (ev, iş yeri) gibi temel bilgilerle doldurun.
  • Ardından ev sahibinin ve kiracının kişisel bilgilerini eksiksiz doldurun. T.C Kimlik bilgilerinizin girildiğinden emin olun.
  • Kira bedelini ve ev sahibiyle kararlaştırılan ödeme tarihlerini not edin.
  • Kiralama bilgilerinin doğru olduğundan emin olun. Son olarak, kiralık mülkün demirbaşları hakkındaki bilgileri doldurun.
  • Noterler Birliği tarafından noter huzurunda bir kira sözleşmesi imzalamak çok daha karlı. Her iki taraf da kira sözleşmesinin her tarafında imzalanmalıdır.
  • Yine kiranın ödendiği banka detaylarını ve nasıl ödendiğini sözleşmeye not edin. Kira bedeli posta veya banka havalesi ile gönderilecek ise “Kira bedeli ekim 2022” tipini belirterek göndermeniz gerekmektedir.
  • Depozitonun içeriği ve geri ödeme koşulları kira sözleşmesinde açıkça belirtilmelidir.
  • Sözleşmenin bir sonraki kısmı, yasal hükümlerle birlikte kağıt formda doldurulur. Bunu okuduktan sonra imza aşamasına geçebilirsiniz.
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır Noter Onayı Ücret

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır Noter Onayı Ücret

Noterde Kira Sözleşmesi Yapılması Zorunlu mu?

Noterde yapılan sözleşmeler güvenilirlik açısından vatandaşların en çok tercih ettiği sözleşme onay türlerindendir.  Yani noterde kira sözleşmesi yapılması zorunlu mu? derseniz değil ama yaparsanız sizin için daha iyi olacağını düşünüyorum. Arsa, araç alım satım ve tapu işlemlerinin yanı sıra noter memuru huzurunda kira sözleşmesi de düzenlenebilir. Elbette belirli bir ücret karşılığı yapılan noter onaylı kira sözleşmesi; yapılması zorunlu değildir. Kiralama şekli için yasal bir zorunluluk yoktur. Ancak noter ile kira sözleşmesi imzalama zorunluluğu yoktur. Ancak hak kaybına uğramamak ve sözleşmenin ispat değerini artırmak isteyen taraflar, noter huzurunda kiralamayı imzalayabilirler. Noter huzurunda yapılan kira sözleşmelerinde mülk sahibi ve kiracıdan belli birtakım belgeler istenmektedir. Noterde Kira Sözleşmesi için Gerekli Belgeler;

  • Mülk sahibi ve kiracının T.C Kimlik kartları
  • Kiralanacak mülkün tapu örneği
  • Kiralama ücreti
  • Depozito ücreti kiracı tarafından temin edilmelidir.

En kolay şekilde noterden vekalet nasıl verebilirim veya alabilirim diyorsanız, en doğru ve güncel fiyatları için yazımıza göz atabilirsiniz. Noterden Vekalet Verme Ücreti Ne Kadar? (GÜNCEL TARİFE)

Kimler Kira Sözleşmesi Yapamaz?

Borçlar Kanunu‘na göre yazılı veya sözlü olarak kira sözleşmesi yapılabilir. Akrabalar veya tanıdıklar söz konusu olduğunda, genellikle sözlü kira sözleşmesi tercih edilir. İleride yazılı bir sözleşme tercih edilir. Kanun kiralamayı şu şekilde açıklamaktadır; Ev sahibinin, kiracıya ürünü kullanma veya ondan yararlanma imkânı vermeyi, kiracının ise mutabık kalınan kirayı ödemeyi taahhüt ettiği bir sözleşmedir. Bir kira, mülkün mevcut durumu, mülkün durumu, ev sahibinin evi kiracıya teslim etme koşulları ve kiracıdan nasıl elde edileceği gibi bilgileri içermelidir. Peki Kimler Kira Sözleşmesi Yapamaz? Akli dengesi yerinde olmayanlar,  iyi ve kötüyü ayırt etme yetenekleri olmasına rağmen 18 yaşını doldurmayanlar (evlenme ile reşit olma dışında) ve kısıtlıların tek başına yapmış oldukları kira sözleşmeleri hükümsüz sayılıyor.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır

Boş Kira Kontratı Örneği 2022

Kira sözleşmesi nasıl yapılır sorusunu merak eden sözleşme tarafları, kiralama sözleşmelerinin süresini belirler. 6 aylık veya 5 yıllık kiralama yapılabilir. Kira sözleşmeleri, sözleşme süresi dolduktan sonra otomatik olarak yenilenir. Yenileme durumunda yıllık olarak yapılan kira sözleşmeleri her yıl yenilenmelidir. 5 yıllık yapılan kira sözleşmelerinde, kira süresi 5 yıl olan bir kişi ile yapılan sözleşme 6 yıl geçerlidir. Kiracı, sözleşmeyi yenilemek istemezse, sözleşmeyi feshetmek istediğini sözleşmenin bitiminden en az 2 hafta önce yazılı olarak bildirmek zorundadır. Ev sahibi kira sözleşmesini imzalamamışsa ve ev sahibi bunu kabul etmezse, kira geçersiz olur. Ev sahibinin kira sözleşmesini feshetmek için geçerli bir nedeni olmalıdır. Boş Kira kontratı örneği sizler için oluşturduk. Aşağıdaki tablodaki bilgileri eksiksiz doldurmanız gerekmektedir.

KİRA SÖZLEŞMESİ
Tapu İli / İlçesi / Bölgesi
Mahallesi / Sitesi
Cadde/Sokak
Bina (Blok) No / İç Kapı No.
Kiralananın Cinsi
Kiralayan
Kiralayanın T.C. Kimlik No
Kiralayanın Adresi
Kiracı
Kiracının T.C. Kimlik No
Kiracının Adresi
Sözleşme Başlangıç Tarihi
Sözleşme Süresi
1 Yıllık Kira Bedeli
1 Aylık Kira Bedeli
Kira Bedelinin Ödeme Şekli
Kiralananı Kullanım Şekli
Kiralananın Durumu
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

Kira Sözleşmesi Noter Onayı Ücreti Ne Kadar?

Ev sahibi ile kiracı arasındaki kira sözleşmesinde yasal bir yükümlülük yoktur. Ancak taraflar, sözleşmenin ispat değerini karşılıklı olarak artırmak ve hukuki kayıpları önlemek için talep üzerine noter onayı da alabilirler. Noter ile kontrat imzalamak istemeyen taraflar isim, tarih ve ilgili bilgileri belirterek sözleşme yapabilirler. Kira sözleşmesi eğer ki noter huzurunda yapılacak ise bu durumda noter onayı ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır Noter Onayı Ücreti 2022 yılı noter ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

  • Noter tescil ücreti işlem başına 2,97 TL 
  • Noter emanet hesap ücreti yıllık 21,95 TL
  • Noter yazı ücreti sayfa başı 9,50 TL  
  • Noter çeviri ücretleri sayfa başı 78,65 TL  
  • Noter karşılaştırma ücreti sayfa başı 9,50 TL
  • Noter defter tasdik onay ücreti 100 sayfaya kadar  2,97 TL, 100 sayfadan yukarı her 100 sayfa için  1,11 TL onaylama ücreti
  • Noter defter ara ve kapanış tasdik ücreti maktu olarak  1,11 TL, 
  • Noter bildirim yazı ücreti  2,97 TL 
  • Noter yol ücreti ödeneği masraflara ek olarak her gün için 37,65 TL yol ödeneği
  • Noter aracılık ücreti işlem başına masraflar hariç 2,12 TL
  • Noter vasiyetname ücreti ve vakıf senedi düzenleme ücreti 313,53 TL
  • 2022 yılı en düşük noter ücreti 6,93 TL’den az olamaz.

Noter ücreti ödendiği takdirde noter tarafından da kira sözleşmesi düzenlenebilir, ancak noter tasdikli değilse taraflar şahit huzurunda imzalaması halinde geçerliliğini sürdürür. Yani noter onayı gerekli değildir, sadece bir tercihtir.

Lütfen Bizi Değerlendir 😉

[Total: 6 Average: 4]
Ziyaretçi Yorumları - 1 YORUM
  1. blank Asaf Demir dedi ki:

    Yararli oldu.Tesekkurler.
    Benim sorunum daha baska.01Temmuz 2022de bir yillik yabanci uyrukluya kiraya evimi verdim.Bana gelen mesajda 31.102022 de oturma iznimi yenilemek icin noterde olmami istiyor.Kira sozlesmesini notersiz yapmistik.Sozlesmeyi onaylatmak zorundamiyim?

    Sozlesme onaylanirken baslangic ve bitis tarihleri gecerlimidir? Yeni bastan sozlesmeye gerek varmi?

    Bilgilendirirseniz memnun olurum.
    Gorusmek uzere.

Bir Yorum Yazın