Cinnah caddesi no: 5 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA PK : 06680
trende

KOBİ Nedir Nasıl Olunur Kimlere Denir Özellikleri Ne

KOBİ nasıl olunur? Bunu öğrenmek için bence ilk olarak bu kısaltmanın açılımıyla birlikte ne demek olduğunu bakmak lazım. Böylece KOBİ kimlere denir? Dahil tüm bu soruların yanıtını alabiliriz. KOBİ nedir? tanımlamasını da sizlere KOSGEB tarafından da yayımlanan bakanlar kurulu yönetmeliğine göre vereceğimizi bilmenizi isteriz. Böylece resmi gazete de yayımlanarak kabul edilen KOBİ tanımlamasını doğru olarak öğrenmiş olacaksınız.

KOBİ Nedir Nasıl Olunur Kimlere Denir Özellikleri Ne

 

Ayrıca sadece KOBİ olmanın sadece şartlarını sizlere paylaşmakla kalmayacağız. Mikro Ölçekli İşletmeler, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin de doğrudan KOBİ tanımı ile bağından bahsedeceğiz. Son olarak ise bu tanımlamaları oluşturan YİB (Yıl İçi İş Birimi) yani çalışan sayısı, Senelik Net Hasılat ve Mali Bilançoların ne kadar olduğunun rakamlarına değineceğiz. Bu konuların hepsini bulabileceğiz alt başlıklar ise şunlardır; 1. KOBİ nedir? Nasıl olunur? Kimlere Denilmektedir. 2. Mikro ölçekli işletmeler nedir? Kaç çalışan olması gerekir? Yıllık ne kadar hasılat geçilmemeli? 3. Küçük KOBİ kimlere denir? Nasıl olabilirsiniz? Çalışan sayısı ne kadar olmalı 4. Orta büyük işletme kilere denir? Özellikleri nedir? 5. Son olarak KOBİ olmanız size hangi avantajlar sağlar. Şartları nelerdir? Bütün bu soruların cevabını şimdi sizlere vereceğim.

KOBİ Nedir? Nasıl Olunur? Kimlere Denir?

Evet arkadaşlar son dönemde KOBİ kelimesi özellikle pandemi nedeni ile adı çok fazla duyulmaya başlanmıştır. Böylede olunca KOBİ nedir? Kimlere KOBİ denilmekte ve nasıl olunmaktadır diye akıllara sorular gelmektedir. Aklına gelen bu soruların hepsini detaylı bir şekilde anlatacağım. KOBİ ismi aslında bir nevi KOSGEB tarafından adlandırılan Küçük Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı ve Niteliklerinin yanı sıra birde Sınıflandırılmasını Hakkındaki Yönetmelik’leri kapsamındaki işletmelerdir. Bakanlıklar tarafından da kabul edilen bu yönetmeliğe kısa at olarak resmi gazetede KOBİ olarak adlandırılmaktadır. Daha da detaylı bir açıklama yapmam gerekirse sizlere,

Eğer çalıştırdığınız işyeri bir (1) yıl içerisinde 250 kişiye iş istihdamı sağlayamıyorsa. Aynı zaman da iş yeriniz yıllık net kazancı 225.000 TL üstüne çıkamamaktaysa sizin işletmenize KOBİ denilmektedir. Yukarda belirttiğim gibi küçük ve orta büyüklükte işletme adı almaktasınız. Zaten baş harflerine bakıldığında da sizlere direk KOBİ kelimesi göze çarpmaktadır.

Şimdi sizlere KOBİ tanımını ve nasıl olduğunu detaylı bir şekilde anlattık. Sadece bu tanım yeterlimi evet yeterli diyebiliriz. Ama KOBİ işletmeler kendi arasında sınıflara ayrıldığını bilmenizi isterim. Toplamda 3 adet bu sınıflar aşağıdaki gibidir.

  1. Mikro
  2. Küçük
  3. Orta

Yani mikro, küçük ve orta ölçekli olan bu işletmeler nasıl olunmakta. Hangi şartları taşıyan işletme, hangi sınıfta yer almaktadır. Bütün bu soruların cevabını sizlere alt başlıklar halinde sunacağım. Hadi o zaman ilk olarak Mikro Ölçekli işletmeyi ele alalım.

Mikro Ölçekli İşletme Nedir? Kaç Çalışan, Yıllık Ne Kadar Hasılatı Geçmemek Gerekilir?

Yukarıda KOBİ nedir ve nasıl olunuyor tanımını yaptıktan sonra, kendi içerisinde sınıflara ayrılan KOBİ’lerin Mikro Ölçekli olan işletmeleri bir ele alalım. Mikro ölçekli işletmeler en alt seviyede olan işletmeler diyebiliriz. Nasıl en alt yani diyenler için ise şu şekil açıklamam da fayda olacaktır. Gelir olarak ve çalışan olarak küçük işletme ve orta büyük işletmelere göre çok alt seviyede olan işletmelere diyebiliriz. Bu işletmeleri yine bakanlar kurulu tarafından resmi gazetede kabul edilmiştir. Bu kabul edilme ile birlikte KOSGEB, resmi kurumlar ve bankalar dahil bütün kurumlar tarafından işlemlerini yapabilmektedir. Peki resmi gazetede mikro işletme olma şartları nelerdir.

  1. Yine ilk olarak çalışan sayısı çok önemlidir. Bu sayıda 10 kişiden az olmalıdır.
  2. Yıllık bu şirketlerin mali bilançosu ve net gelirleri yine belli bir miktarı geçememesi gereklidir. Bu rakam ise 3.000.000 TL geçememesi aranan diğer bir özelliktir.

Yukarıdaki bu iki özellikleri taşıyan bütün işletmeler Mikro Ölçekli işletmeler alanında yer almaktadır. Mikro ve diğer küçük orta büyük işletmeler için asıl olan mali bilanço, yıllık hasılat ve YİP terimlerini bilmeyenler ve duymayanlar için ne anlama geliyor görelim. Bu sayede gelir kavramlarını şirketinizin nasıl bir işletme olduğunu işin aslı KOBİ nedir, nasıl olunuyor konusu daha da netlik kazanmış olacak sizler için.

YİP Nedir: YİP açılımını sizlere vererek anlamını açıklama yapmam gerekiyor. Açılımı Yıllık İş Birimidir. Tanım olarak ise, şirketinizdeki bütün çalışanları yani dış görevlerde olanlar dahil SGK kayıtlı olan kişi sayısına denilmektedir.

Yıllık Net Satış Hasılatı Nedir: İş yerinizin bürüt olarak yaptığı satışlardan aşağıdaki iadeleri düşüldükten sonra yani;

  • İadeleri
  • İskontoları
  • Diğer iadeler

Bu bütün işlemleri düştükten sonra kalan tutara denilmektedir.

Yıllık Mali Bilanço Nedir: İş yerinizin yıl içerisinde elde ettiği varlıklar ve bu varlıklarla elde etmiş olduğu kaynakların bulunduğu göstergelerin bütün dokümanların toplamıdır.

Bütün bu açıklamaları yaptık Mikro Ölçekli işletme nedir, nasıl olunmaktadır tanımlarını da verdiğimize göre artık sıra geldi Küçük Ölçekli KOBİ’ler neler onu ele alalım.

Küçük KOBİ Kimlere Denir? Nasıl Olunur? Çalışan Sayısı Ne Kadar?

Küçük Ölçekli İşletme kimlere deniliyor, nasıl olunuyor ve çalışan sayısını ne kadar olmalı bu konuyu sizler için inceleyelim. Yine yukarıda sizlere verdiğim tanımlarla bu konuyu ele alacağız. Yani YİP, Yıllık Net satış Hasılatı ve Yıllık Mali Bilanço oranları ile belirlenmektedir. 2022 yılında bakanlar kuru tarafından KOBİ adı altında bu işletmeler yer almıştır. Şimdi bu genelgeye göre Küçük Ölçekli İşetme olmanız için çalışan sayınız ve net hasılatına ne kadar olmalı bir görelim.

  • İşletmenizin yıllık çalışan sayısı 50 kişiden az olmalıdır.
  • Yine yıllık olarak net geliriniz yada mali bilançonuzun 25.000.000 TL geçmemesi gerekmektedir.

Yukarıdaki bu iki özelliği taşıyanlar KOBİ sınıfında Küçük Ölçekli İşletme sınıfına girmektedir. Yine bütün bankalar ve resmi kurumlar sizi bu sınıfta görmektedir. Bu şekil bir işleme sizlere daha önceden belirtmiş olduğum Esnaf Kredisi Veren Bankalar Hangileri? (Şartlar, Evraklar Neler? HESAPLAMA!) yazıma göz atarak kredi kullanımı gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi ise sizlere 50 kişi üstü çalışanınız var ise hangi sınıfta yer alıyorsunuz onu belirteceğim.

Orta Büyüklüklü İşletme Tanımı Nedir? Özellikleri Neler?

Bir işletmeniz var ama hangi KOBİ sınıfta bilmiyorsanız ve yukarıdaki Mikro İşletme veya Küçük Ölçekli İşletme şartlarında da değilseniz o zaman sizler Orta Büyüklükte İşletme olabilirsiniz. Bu işletme yine resmi gazete yayınlanan bakanlar kurulu tarafında, bütün resmi kurum ve bankalar tarafından kabul edilen bir işletme türü olmaktadır. Ama aranan özellikler Mikro Ölçekli ve Küçük Ölçekli iletmelerde olduğu gibi,

  • YİP
  • Yıllık Net satış Hasılatı
  • Yıllık Mali Bilanço

Şartlarından hangi seviyede olursanız Orta Büyüklükte bir işletme olacaksınız bir görelim. Bunun için sizin işletmeniz aşağıdaki şartları taşımış olması gerekmektedir.

  • İlk olarak çalışan sayısıdır. Bu sayı yıllık çalıştırdığınız her SGK kayıtlı eleman için 250 kişinin altında olması gerekmektedir.
  • Bu işletmelerin yıllık mali bilançosu veya yıllık net hasılatı 250.000.000 TL tutarını geçmemesi gerektiğini belirtmek isterim.

Bu 2 özelliği taşıyan işletmeler Orta Büyüklükteki İşletme sınıfına girmektedir. Orta Büyüklükteki İşletmeleri bankalar işin aslı biraz daha sevmektedir. Kredi kullandırma imkanlar hep düşük faizlerde hem de daha yüksek limitlerde vereceğiniz sizlere söyleyebilirim. Denizbank Esnaf Kredisi Tam 60 Ay Vadeli (Faiz Hesaplama) yazıma göz atarsanız sizlere yardımcı olacaktır. Bu ve bunun gibi daha çok fazla bankaların teklifleri çok iyi olacaktır. Devlet bankalarından da bu tarz krediler olmaktadır. Ziraat Bankası Esnaf Kredi Kartı Başvurusu yazımda bir devlet bankasının sizlere sunduğu oranlar yer almaktadır. Şimdi ise bu 3 sınıfta olan KOBİ olmanın avantajlarından bahsedeceğim sizlere. Hadi bir alt başlıkta görelim bakalım bu faydaları.

KOBİ Olmanın Sizlere Sağladığı Avantajları Neler? (KOSGEB, Halkbank)

Evet sevgili esnaflarımız KOBİ olmanızın sizlere sağladığı avantajların neler olduğunu ve KOSGEB ile Halkbank sizlere nasıl desteler veriyor bunu göreceğiz. KOSGEB konusunda KOBİ desteklediği sektörler içerisindeki NACE kodlarından herhangi birinde olmanız gerekmektedir. Birde KOSGEB veri tabanında kayırlı olmanız aranan diğer bir özellik olmaktadır. Eğer kayıt olmayı bilmiyorsanız KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Olma Nasıl Yapılır? yazımdan faydalanabilirsiniz. Bu veri tabanına kayıt olduktan sonra KOBİ beyanı doldurmanız istenecektir sizden. Benim KOBİ beyanım var diyenler için bir önerim olacak 2022 yılına uygun şekilde güncelleme yapması gerekmektedir. Bu iki özelliğe sahip olan işletmeler KOSGEB aşağıda belirteceğim alanlarda destek sağlamaktadır. Bu alanlar neler görelim.

  1. AR-Ge işlemlerinde.
  2. İşletmenizi geliştirme ve büyütme konusunda.
  3. KOBİ finansman desteklerini Halkbank tarafından verilen kredilerle.
  4. Laboratuvar ihtiyaçlarında sunulan hizmetler.
  5. Şirketinize rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinde
  6. Mikro ve Küçük Ölçekli İşletme sahiplerine acil çözüme dayalı yardımlarda

Yukarıdaki bu konularda sizlere çok iyi destekler sunulmaktadır. Bu destekler sizlerin şirketleri için oldukça yararlı olacağını söylemeden geçemeyeceğim. peki vereceği bu desteklerin neler olduğu merak ediyorsanız eğer hadi görelim.

  • Faizsiz kredi imkanları
  • Nitelikli elemen ihtiyaçları
  • Yurt içinde veya yurt dışında şirketinizin tanıtımında
  • İşeri kiranızı karşılama
  • Makine tesisat alımlarında

Yukarıdaki bu imkanlar gerçekten şirketiniz için çok yararlı olacaktır. Bu imkanlardan yararlana biri olarak söylüyorum gerçekten şirketinize can suyu olacaktır. Bunu pandemi dönemimde daha çok yararı olacağını da göreceksiniz. Bunun için 2022 yılında KOBİ’lere sunulan çok güzel bir kredi imkanı gündemdedir. Bu imkanı sizlere video olarak yer vereceğim. Yine de sizlere ufak bir bilgilendirme vermeden geçmeyeyim. Pandemi döneminde zarar uğrayan KOBİ’ler için melek lisesi, Yüksek öğrenim üniversite mezunu eleman alımlarında 100.000 TL 2 yıl sonra ödemeli kredi imkanı sunmaktadır. Eğer aldığınız eleman bayan ise veya iş yeri sahibi bayan ise bu kredi tutarı 120.000 TL olmaktadır. Ama burada aranan bir özellik 2019 yılındaki geliriniz 75.000 TL üzerinde olması gerekmektedir. Birde belirlenen sektörlerde olmanız istenmektedir. KOSGEB verdiği bu krediyi hangi sektörlere vereceğini bu link sayesinde ulaşabilirsiniz.  Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki video sayesinde ulaşabilirsiniz. Birde bu konu veya herhangi aklınıza takılan konu olur ise yorum bırakmanız yeterli olacaktır. Sizlere gün içerisinde dönüş sağlanacaktır.

Güncel olan destek için ise b video ile izleyebilirsiniz.

 

Lütfen Bizi Değerlendir 😉

[Total: 0 Average: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın