KOSGEB Nitelikli Maaş Desteği Nasıl Alınır? (2022 Yılı İçin Başvuru)
KOSGEB; KOBİ destek programları ile maaş desteği de sağlamaktadır. İşletmeler Geliştirme Destek Programı altında Nitelikli Eleman Desteği olarak bu teşviki verir. En fazla 4 istihdam edilmiş olan üniversite mezunları için verilen hibe desteği miktarı 75.000 TL kadar olmaktadır. İstihdam edilen nitelikli elemana kaç TL maaş verileceğinin hesaplanması ise tahsil durumuna göre değişmektedir. Tahsil durumuna göre nasıl hesaplama yapılacağını sizler için aşağıda formülü ile birlikte yer verdik.

KOSGEB Nitelikli Eleman (Maaş) Destek Programına nasıl başvuru yapacağınızı da yine resimli anlatımıyla sayfamızda bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra; kimler başvuru yapabilir? Başvuru için şartlar nedir? Gibi KOSGEB Nitelikli Eleman desteği hakkında en çok merak edilen soruların cevapları da sayfamızın devamında yer almaktadır. Devamında sizleri bu konu başlıkları beklemektedir. 1. KOSGEB nitelikli eleman desteği nedir? Şartları nelerdir? 2. KOSGEB nitelikli elemen desteği oranı kaç? Hibe olarak ne kadar maaş desteği veriyor? 3. Nitelikli eleman desteği kaç ay verilmektedir? 4. KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu için izlenmesi gereken yol nedir? Bütün bu soruların cevabını sizlere vereceğim.
Burada Neler Var?
KOSGEB Nitelikli Eleman Maaş Desteği Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?
KOSGEB nitelikli eleman maaş desteğini nedir merak edenler için hemen bu konuyu ele alalım. Tabi bu tanımdan sonra başvuru şartlarını da ele alacağım sizlere. İlk olarak tanımı ile başlayalım. Nitelikli eleman desteği KOBİ işletme sahiplerine işletmelerini geliştirme destekleme kapsamında verilir. KOSGEB tarafından verilen be destek iş yerinize nitelikli eleman çalıştırma ve iş gücünü arttırma kapsamında verilmektedir. Bu kapsamada ise alacağını eleman nitelikli olması gerekmektedir. Bu nitelikten kasıt ise, Yüksek Öğretim Kurumundan mezunu olması gerekmektedir. Eleman desteği alacağınız elamanların hangi okuldan mezun olacağını sizlere bahsettim. Şimdi ise bu alacağınız desteğin şartları neler göreceğiz.
- Yukarıda belirttiğim bu nitelikli elamanın 12 ay süre içerisinde çalıştırmanız gerekmektedir.
- Tam zamanlı olarak çalıştırmak gerekir.
- Üniversite mezunu olması gerekmektedir.
Bu şartları taşıyan elemanı alımını maksimum 4 adet sağlamaktadır. Birde elaman alacak işletmenin KOBİ olma şartı aranmaktadır. KOBİ Ne Demek? Nasıl Olunur? Kimlere Denir? (KOSGEB) bu yazımda sizlere nasıl olacağınızı hangi şartları taşıyanların olacağını bahsettik. KOSGEB tarafından maaş desteğinin tanımını ve şartlarını öğrendik. Şimdi sıra geldi alacağınız eleman desteğini oranın ne kadar olduğunu ele alacağız.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Oranı Kaç? Ne Kadar Maaş Hibesi Veriyor?
KOSGEB tarafından verilen bu destek için nitelikli eleman alımı yaptınız. Yada elemanlar aldınız. Bu aldığınız elamanların destek oranın ne kadar olduğunu ve maaş hibesi veriliyor mu onu da göreceğiz. Eleman desteği oranını bir ele alalım. Bu desteği alırken elemanın tahsili çok önemli olduğu belirtmek isterim. Çünkü elaman alımlarında tahsile göre ödenek verilmektedir. Bu elamandan sonra KOBİ’nin hangi faaliyet alanında iş yaptığını da destek oranını direk etkilemektedir. Şimdi sizlere İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında Nitelikli Eleman Desteğinin ne kadar olduğunu yukarıdaki bilgilerden sonra bir görelim. Daha sonrasında ise elemana verilecek olan maaşın ne kadar olduğunu göreceğiz. Şimdi direk KOSGEB tarafından işletmenin durumuna göre ne kadar destek veriliyor görelim.
DESTEK VERİLEN MİKTAR (TL) | DESTEK VERİLEN ORANI (%) |
Teknopark, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi 75.000 | 60 |
Yukarıdaki İşletmeler Dışındakiler 50000 |
İşletmenize verilecek destek oranının alınacak kişilere göre değişkenlik gösterir demiştiniz. Değişkenlik gösteren bu kişiler kimler bir görelim.
- Kadın girişimci
- Gaziler
- 1. derecede şehit yakınları
Bu kişiler destek programından biraz daha fazla oranda destek alınır. Bu destek oranı ise %20 daha fazladır. Bu gelen destek ile birlikte %60+%20 olduğunda toplamda %80 olmaktadır. Birde işletmeniz TÜRKPATENT tarafından alınacak belgeler sayesinde bu oran yine %80 oranını yükselecektir. Sizlere şimdi maaş hesaplamasından bahsedeceğim.
KOSGEB Nitelikli Eleman Maaş Hesaplaması
Bu maaş hesaplamasını aşağıdaki niteliklere göre belirlendiğini söylemek isterim. Bu nitelikler işletmeniz için çok önemlidir. Önemi zaten maaş desteğinde göreceksiniz. Hadi bakalım hangi nitelikte olan personel ne kadar destek alıyor.
- Asgari ücretin net ne kadar olduğunu
- Alacağınız elemanın Öğrenim durumu
- 2 senelik meslek yüksek okul veya ön lisans mezunları: 1.25
- Lisan mezunu elemanlar: 1.50
- Yüksek lisans bitirmiş eleman ise: 1.75
- Doktorasını tamamlamış olan elemanlar ise: 2.00
- SGK sigortası primi esas alınıyor. Bu esası göre çalışma sayısını böldüğünüzde günlük ücreti çıkmaktadır.
- Hesaplama Formülü: En düşün maaşı göz önüne alarak asgari ücretli olan bir elemanınızı olur ise bu elamanın SGK çalışma gün sayısına böldüğünüzde elde edilen tutarı da muzun derecesi ile çarpıldığında alacağınız destek ortaya çıkacaktır.
Bu hesaplamayı sizlere örnek bir hesapla ile göstermek isterim. Hadi bankalım iki senelik meslek yüksek okulu olan bir eleman ne kadar destek alıyor görelim.
Asgari ücret üzerinden hesaplama yapacağım sizlere 4.253 TL olarak ele alalım SGK gün sayısını 30 gün üzerinden hesaplıyoruz. Bu durumda 4.253/30= 141,76 yapmaktadır. Destek için bu çıkan sonucu 1.25 ile çarptığımızda 177.20 TL yapmaktadır. Aylık olarak verilecek destek ise 1.77,20X30 dediğimizde 5.316,25 TL karşımıza çıkacaktır. Bu çıkan tutar ise
DESTEK ORANINIZA GÖRE
5.316.25 TL alacağınız destek oranını %60 olarak gördüğümüzde 3.189,75 TL olarak destek alabilirsiniz. Dilerseniz sizlerin verdiğiniz maaş üzerinden de hesaplama yaparız.
Bu hesabı hem asgari ücret üzerinden hem de vasıf olarak en alt öğrenim grubunu ele alarak hazırladım sizlere. Burada bilinmesi gereken şey maaş ve personel öğrenim durumu değiştikçe hesaplanan destekte değişmiş olur. Bu hesabı 2022 asgari ücret üzerinden yaptığımı da belirtmek isterim. Birde KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartlarına bir göz atınız derim. Bu destek sayesinde de işletmenizi farklı desteklerde sokabilirsiniz. Bu ve bunlar gibi destekleri yakından takip etmek isterseniz eğer https://www.esnafkredisi.net/girisimcilik/ bu link sayesinde anında ulaşabilirsiniz. Şimdi nitelikli eleman desteği ödemesi kaç ay olarak veriliyor bu n-konuyu bir alt başlıkta görelim.
KOSGEB Nitelikli Eleman Desteğini Kaç Ay Süreyle Veriyor?
KOSGEB nitelikli eleman desteğini kaç ay süreyle alacağınızı bu başlıkta göreceğiz. Bu konuya geçmeden önce sizlere verilen bu destek İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında verildiğini de belirtmek isterim. Bu programda toplam olarak 725.000 TL tutarında olduğunu belirtmek isterim. Sizlere vereceğim bir bağlantı sayesinde DESTEK UNSURLARI denildiğinde zaman sizlere sunulan bütün destekleri görebilirsiniz. İşletmenize verilin bu eleman desteğinin kaç ay olduğunu şimdi görelim. Bu destek toplamda 24 ay olarak verilmektedir. Eğer bu desteği ilk 24 ay bitimden sonra bir daha talep ederlerse o zaman bir defaya mahsus olarak bu süreye ilave 24 ay daha devam edilebilmektedir.
Bir yaralı bilgi daha vermeden geçemeyeceğim sizlere. Eğer acil nakit ihtiyaçlarınız olur ise siz değerli KOBİ’lere Şekerbank KOBİ Esnaf Kredisi Faiz Oranları Kaç? (6 Ay Ödemesiz 1.125 Bin TL) krediye bir göz atmanızı isterim. Bu sayede akit ihtiyaçlarınızı anında çözebilirsiniz.
Peki KOSGEB tarafından verilen nitelikli elaman desteğinin başvuru işlemini nasıl yapacağız. Bu işlemi yaparken nasıl bir yol izleyeceğiz görelim.
KOSGEB Nitelikli Eleman Destek Başvurusunu Nasıl Yapabilirsiniz?
KOSGEB tarafından verilen nitelikli eleman desteği başvurusu yapabilmeniz için ilk olarak KOSGEB veri tapanına kayıtlı olmanız gerekmektedir. KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Olma Nasıl Yapılır? (Video Anlatım) bu link sayesinde sizlerde direk olarak kayır olabilirsiniz. Kayır olmanızı sadece bu destek için değil hemen hemen bütün devlet tarafından KOSGEB aracılığı ile verilen destekler için geçerlidir. Şimdi kayıt olduğununuz düşünerek Nitelikli Eleman Desteğini Başvurusunu nasıl yapacağız göreceğiz. Bu işlemi toplamda 4 ana maddede halledebileceğinizi söyleyerek nasıl yapacağınızı görelim.
- https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler sizlere vermiş olduğum bu linke giriş yapınız.
- Burada karşınıza işletme geliştirme destek programı diye bir başlık gelecektir. Bu sekmeyi açarak bir alt sekmede İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI BAŞVURU yazan yere giriş yapınız.
- Şimdi sizden hangi sistem ile giriş yapmalısınız o sorulacaktır. Ben e-Devlet üzerinden giriş yapmayı tercih ediyorum. Sizde eğer e-Devlet üzerinden giriş yapacaksanız ve şifrenizi bilmiyorsanız Postaneye (PTT) Gitmeden İlk Defa e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır? yazım sayesinde şifrenizi alabilirsiniz.
- Şimdi ise Taahhüttü kabul ederek vergi ve T.C. kimlik numaranızı yazarak GİRİŞ yapınız.
Karşınıza bir form çıkacaktır. Çıkan bu formu işletmenize uygun bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu başvuru formunu doldurup onayladıktan sonra taahhütnameyi de onaylamış olacaksınız. Yapılan bu başvuru KOSGEB birimi tarafından incelenecektir. İncelenme sonucu olumlu olduğu taktirde sizlerde bu destekten yararlanmış olacaksınız. Bu destek başvurusu hakkında aklınıza takılan her soruyu yorum atmanız durumunda gün içerisinde dönüş sağlanacaktır. Birde sizlere iletişim numarası vereceğim. Vereceğim bu numarayı mesai saatleri içerisinde ararsanız bilgi alabilirsiniz. 444-15-67 numarayı arayarak öğrenebilirsiniz. Aydınlatıcı bir videoyu aşağıya bırakıyorum. Buradan da bilgi alabilirsiniz.
Lütfen Bizi Değerlendir 😉