Cinnah caddesi no: 5 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA PK : 06680
trende

KOSGEB Market Bakkal Açma Devlet Desteği Nasıl Alınır?

KOSGEB Market Bakkal Açma Devlet Desteği Nasıl Alınır?

 

Bakkal, market derken artık süper ve hipermarketler alış veriş hayatımızın parçası oldu. En ufak mahallede bile sadece bakkaliye görürken şimdi bayilik alınarak yada kendi isimleri ile oluşturulmuş marketleri görmekteyiz. Müşteri potansiyelinin yüksek olması hep bu tür gıda ve içecek sektörünün gözdesi olmuştur. Sizin de gönlünüz de bakkal yada biraz daha büyük düşünerek market tarzı bir işletme açmak var ise, size bir tavsiyemiz olacak. Gelin bu dükkanınızı KOSGEB ile birlikte açalım. Böylelikle 2 yıl boyunca devlet desteği alın. Almış olduğunuz hibe teşvikleri ile iş yerinizin açılış maliyetini çok daha düşük rakamlara getirin. Nasıl mı? Çok basit!

Bakkal, Market KOSGEB NACE Kodu Nedir?

Bakkal yada market açmak isteyen yeni girişimciler. KOSGEB destekleri ile nasıl açacağınızı sizlere anlatacağım. Ama ilk olarak bakkal veya market açacaklara KOSGEB NACE kodunun ne nedir? Bununla içeriğimize başlamak istedim. Bunun bir kaç sebebi var. 1. nedeni, şayet 2 Farklı KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE Kodları içerisinde bu sektör var ise Devletten hibe alabilirsiniz. 2. nedenimiz ise NACE kodunuza göre hangi eğitimleri almanız gerektiğidir. Son olarak 3. nedenimiz ise NACE koduna göre alacağınız KOSGEB hibe miktarının kaç TL olduğunun anlaşılıyor olmasıdır. Bu neden ile bakkal ve market NACE kodu nedir? Bunu muhakkak bilmemiz gerekiyor.

NACE REV 2 KODU SEKTÖR ADI NACE TİPİ
47.11.01 Bakkal ve marketlerde yapılan perakende ticaret G
47.11.02 Süpermarket ve hipermarketlerde yapılan perakende ticaret G

Evet, değerli yeni girişimciler. Sizlerin de şahit olduğu gibi hem bakkal hem ise market terimleri KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde NACE kodları ile birlikte mevcut. Bu şu anlama geliyor ki! Her iki bu sektörde bayilik alarak dahi açsanız KOSGEB’den hibe alabilmektedir. Şimdi geriye kaldı, NACE koduna göre KOSGEB’den kaç TL hibe alacağınıza ve hangi girişimcilik eğitimi almanız gerektiğine.

CEVAP:

NACE tipine göre alacağınız her iki sektör için hibe desteği ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” içeriğinde yer alan miktardan oluşmaktadır. Bu miktarın ne kadar olduğunu ise KOSGEB Girişimcilik Destekleri sayfamdaki başlık 2 de bulabilirsiniz.

Yine NACE koduna göre almanız gereken girişimcilik eğitimin adı ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” olmaktadır. Bu eğitimi nasıl alacağınızı ise KOSGEB’den bakkal, market açacaklar nasıl hibe alır? 2. adımımızda sizler için resimli bir şekilde anlattım.

Bakkal, Market Açmadan Önce, Bu Eğitimin Alınması İlk Şart!

KOSGEB’den hibe alacakların muhakkak ilk olarak yapması gerekilen iş fikrine göre girişimcilik sertifikası almasıdır. Bu belgeyi de kesinlikle GİB kayıtlarını oluşturmadan almaları gerekir. Vergi levhası çıktıktan sonra alacağınız bu belgenin aksi halde hiç bir geçerliliği yoktur! Bu nedenle bakkal ve market açacakların NACE kodları gereğince alması gerekilen girişimcilik belgesi ”Geleneksek Girişimcilik Belgesi” olmaktadır. Vergi levhanızı almadan önce bu belgeyi almak için de yapmanız gerekilen şunlardır.

  1. e-Devlet girişinizi yapınız. Daha sonra ‘İletişim Seçenekleri” bölümünden e-posta adresinizi güncelleyiniz. Doğrudan bu işlemi yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/iletisim-secenekleri bu bağlantımızı kullana bilirsiniz. blank
  2. Sonra https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresine gidelim. Sağ üst köşedeki GİRİŞ YAP butonuna tıklayalım. blank
  3. Açılan sayfadaki e-Devlet ile giriş butonuna basalım. blank
  4. Daha önce e-Devlet şifremizle giriş yaptığımız için doğrudan bizi sistem girişimcilik eğitimi verilen sayfaya yönlendirme yapacaktır. Bu sayfanın en altına inelim. Orada ”Öne Çıkan Eğitimler” bölümün altında yer alan ”Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” bölümüne ”EĞİTİME BAŞLA” diyelim. blank

Artık yapmamız gerekilen karşımıza çıkan eğitim videolarını sırası ile izlemek. Tekabülünde ise çıkan testleri çözümlemek. Son videoyu izledik ve testini de çözdükten sonra girişimcilik belgemiz hazır olacaktır. Hazır olup, olmadığınız ise de https://edevlet.kosgeb.gov.tr/UGE/Certificates adresinden göre bilirsiniz.

SEÇ Market Bayilik Ücreti Ne Kadar? Şartları Nedir? Karlı Mı? sizleri harika bir fırsat beklemektedir. KOSGEB tarafından da hibe alacağınız bu fırsatı kaçırmayın!

Bakkal yada market açmadan alınması şart olan eğitimimizi aldık. Şimdi peki ne yapmamız gerekiyor?

Daha Sonra Bakkal Yada Market Açılışınızı Yapın

KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Eğitimi tamamlandıktan sonra bakkal veya market açılışını yapabilirsiniz. Bunu tamamen kendi sermayenizle sağlamanız gerekir. Bu metin biraz sizi üzebilir ama ne yazık ki hibe almadan önce dükkanınızı kendi öz sermayenizle var etmeniz gerekmektesiniz. İşletmenizi kendi sermayenizle oluştura bilmek için şayet eksikleriniz bulunuyorsa size bir öneride buluna bilirim. Bu da 1 lira Sermayesiz Parasız İş Yeri Dükkan Nasıl Açılır? sayfamda yer almaktadır. Bakkal veya marketinizi bu şekilde oluşturduktan sonra;

  1. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) kayıt olma.
  2. Belediye ruhsatınızı alma. (İş Yeri Açmak İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?)
  3. ESKKK Meslek Odasına Kayıt (Esnaf Odası Sicil Kayıt Ücreti Ne Kadar? Gerekli Belgeler Nelerdir?)

Türk Ticaret Kanununa göre market, bakkal açılışınızı yaptıktan sonra KOSGEB’den hibe almak için bir sonraki adıma artık böylelikle geçebilirsiniz. Geçeceğiniz bu adım ise şudur.

Bakkal, Market’in KOSGEB’e Kayıt Edilmesi

KOSGEB’den iş yerimizi kurduktan sonra hibe almaya hazır mıyız? O zaman şimdi yapmamız gereken bir kaç işlem olacak. Bu işlemler sonrasında açtığınız market, bakkal için artık KOSGEB’den hibe alabileceğiniz. Bunun içinde ilk olarak yapmanız gereken şey ise KOSGEB’in veri tabanına kayıt olmanızdır. Bunu e-Devlet şifreniz ve vergi levhanızla kolaylıkla sağlaya bilirsiniz. Nasıl yapacağınızı ise sizlere bizler KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Olma Nasıl Yapılır? (Video Anlatım) da anlattım. Bunu da yaptık sonra sırası ile yapılması gerekilen diğer adımlar ise şunlardır.

  1. KOSGEB KOBİ beyannamesi doldurma. Bunun için girmeniz gerekilen sayfa adresi https://edevlet.kosgeb.gov.tr/ adresi. Buradaki resimde yer alan bağlantıdır. blank
  2. Daha sonra beyanname çıktıları + market, bakkal her ne açtı iseniz bu işletmeye ait evraklarınızı KOSGEB birimine teslim edelim.
  3. Daha sonra ise https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/TumHizmetler bu sayfadan ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı başvurusunda bulunalım. blank

Başvurumuz, evraklarımızla birlikte değerlendirmeye alınacaktır. Yapılan değerlendirme sonucu olumlu görülmesi halinde ise sizden iş planı hazırlanması istenilecektir. Bunu neden ve açıklaması ise şu şekildedir.

KOSGEB Bakkal, Market İş Planı Projesi Hazırlanması

KOSGEB’den market yada bakkal açacakların hibe alması için son adımdır. Bu adıma bizler iş planı projesinin sunumu diyoruz. İş planı sunumu yapılmasıyla birlikte, KOSGEB tarafından toplanan kurul onay verirse artık geriye hibe almak için beklemek kalmaktadır. KOSGEB iş planı projesinin nasıl hazırlanması gerektiğini ben çok detaylı bir şekilde sizlere anlattım. Boş iş planı üzerinden sizlerde benim anlattığım şekilde market, bakkal için proje kolaylıkla hazırlaya bilirsiniz. Bu sayfamın adresi 20 En Yeni KOSGEB İş Planı Örnekleri dedir.

Video Anlatım:

Değerli arkadaşlar, sizlere bende bilirdim market yada bakkal için örnek iş planı vermeyi. Fakat inanın bana bu sizin çok fazla işinize yaramayacak. Çünkü, KOSGEB kurulu size özgün hazırlanmış bir iş planı projesi talep etmektedir. Aksi halde projenizin onaylanması sıkıntıya girebilir. Bu nedenle siz en iyisi benimde videolu olarak anlatmış olduğum şekilde iş planını projenizi hazırlayın. Takıldığınız yer olursa bunu da bizlere iletin. Yine sizlere ücretsiz olarak yardımcı olacağız. Ücretli, profesyonel destek almak için ise KOSGEB danışmalık firmalarıyla iletişime geçebilirsiniz.

 

Lütfen Bizi Değerlendir 😉

[Total: 0 Average: 0]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın