Kreş Açma Şartları Nedir? Gerekli Belgeler ve Maliyeti
Son zamanlarda ev bireylerinin her birisi çalışma hayatına katılınca kreşler rağbet görmektedir. 2022 yılında bu oran oldukça fazla olmuştur. Nedeni ise tek maaş ile refah seviyesine ulaşılmamasından dolayıdır. Böyle bir kitle oluşunca kreş açma işi oldukça fazlalaştı. Genç girişimci kadınlar bu sektöre girmek istemektedirler. Tabi kreş açarken bizlerden belli başlı şartlar istemektedir. Bu şartların yanı sıra hangi belgelerinde istenildiğini sizlere bildireceğim.

Evet arkadaşlar kreş açmak için gerekli şartlar ve belgeler artık elinizde şimdi ne yapacaksınız. Hemen sizlere kreş maliyeti hesabını vereceğim. Bu maliyet hesabına göre sizler masrafları kısabilir veya daha geniş bütçe ile büyük bir kreş kurabilirsiniz. Bu olay tamamen size kalmış olacaktır. Şimdi alt başlıklarımızda neler olacak hemen sizlere vereyim. 1. Kreş açma için gerekli belgeler 2. Kreş açımında belediye ve devlet dairesinin bizlerden istediği belgeler. 3. Kreş açmak için bizlere ne kadar bir sermaye gerekli. 4. Kreş açtığımızda cebimize ne kadar bir gelir gelecek. Bütün bu soruların cevabını hemen bulalım.
Burada Neler Var?
- 1 Kreşi Kimler Açabilir?
- 2 Kreş Açmak Mantıklı Mı? Açmalı Mıyım?
- 3 Kreş Açma Yönetmeliği Var Mı?
- 4 2022 Yılı İçin Kreş Açma Şartları Nedir?
- 5 Kreş Açıldıktan Sonra Ne Kadar Para Kazanırım?
- 6 Kreş Açmak İçin Hangi Belgeler Gerekli
- 7 Kreş Açmak İçin KOSGEB Devlet Desteği Var Mı?
- 8 Kreş Açma Maliyeti Hesaplaması Ne Kadar Para Lazım?
Kreşi Kimler Açabilir?
Sevgili genç girişimciler kreş açmak istiyorsanız eğer sizlerin ilk olarak bir konuyu bilmeniz gerekmektedir. Bu konu ise 0/36 ay arası olan çocuklar için kreş açabilirsiniz. Bu yaş üstü çocuklarınızı kreşlerinizde tutamazsınız. Bunun için anasınıfı olmanız gerekmektedir. Bu konuları bilmiyorsanız eğer öğrenmiş oldunuz. Bu sayede en azından kimlerin kreş açabileceğine ufakta olsa değinmiş olduk. Herhangi bir suça bulaşmayan hemen hemen herkes kreş açabilir. Burada bir okul mezunu aranmamaktadır. Devlet tarafından aranmayan bu kriter veliler için aynısı olmayabilir. Bazı veliler okul öncesi öğretmeni olmasını istemektedir. Bu resmi olarak gerek olmasa da bu tarz istekleri olan velilerde olmaktadır. Bende olsam kreş için isteyeceğim özelliklerden birisi bu olabilir. Başka ne aranabilir belki lisans dalında çocuk gelişimi veya okul önceli öğretmeni olması aranabilir. Aslında aranmalıdır. Bu sabrı yerine getiremeyecek bilinci olmayan kişiler bu işi yapmamalı. Hem kreş hem de anaokulu olarak bir işletme olur ise o zaman öğrencide bir kere teslim edilir ve ilk okula başlayıncaya kadar orada eğitim ve bakım alınır.
Kreş Açmak Mantıklı Mı? Açmalı Mıyım?
Kreş açmak mantıklı mı konusunu sizlere hemen açıklayım arkadaşlar. Kreş açmak oldukça maliyetli ve çok sabır isteyen bir iştir. Bu yüzden açarken biraz fazla düşünülmesi gerekir. Ama sonunda oldukça karlı bir iş olduğu için açmak isteyeceksiniz. Yani buradan da açmalı mıyım sorunuzun da cevabını bulmuş olacaksınız. Gerçekten çok ama çok karlı bir iş. Çevrenizde çocuk sabrı olmayan kişiler kreş açtı ise ve devir etmek istiyorlarsa sizler direk yarı fiyatına devir alıp işletebilirsiniz. Yani devren alacağınız için kreş ile ilgile prosedürler, kreş için alınacak araç gereçler, personellerle birlikte alacağınız için sizlere daha avantajlı gelecektir. Bu masraflardan kurtulmuş olacaksınız. Bu sayede daha karlı bir işletme kurmuş olacaksınız.
Kreş Açma Yönetmeliği Var Mı?
Çocuğunuzu emanet etmek istediğiniz kreşlerin çok güvenli yer olması gerekmektedir. Yani her veli öyle şart aramaktadır. Bu yüzdende devlet kreş açacaklar için belli bir yönetmelik sunmaktadır. Bu yönetmelikler hem kreşteki kişilerin şartlarının iyiliği hem de sizlerin çocukların güvenliği için oluşturulmuştur. Şimdi görelim bakalım kreş açma yönetmelikleri neler. Toplam 8 maddeden oluşmaktadır. Hadi görelim bakalım mu maddeler;
- Kreşinizde yemek verilecekse, mutfağın büyük ve hijyene uygun olması gerekmektedir.
- Sınıflar bol güneş alması gerekmektedir. Oda büyüklüğü çocuklar ile orantılı olmalıdır.
- Kreş yapılacak binadan muvafakat belgesi olması gereklidir.
- Kreş içerisinde çocuklara zarar verecek hiç bir durum olmaması gerekmektedir.
- Eğer kreş çok katlı bir binada olacaksa, bina girişinden ayrı bir girişe sahip olması gerekmektedir.
- Kreşinizi açacağınız yerde baz ve benzin istasyonu, büfe (Alkollü içki satışı olan yerler) en az 100 metre uzağında olması gerekmektedir.
- Kreş içerisinde öğrenci sayısına göre tuvalet olması gerekmektedir. Bu sayı ise 20 öğrenciye 1 tuvalet olacak şekilde olmalıdır.
- Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Odalarından kreşin boyunu enini gösteren bir belge alınması gerekmektedir. Bu belge mimari proje olması şatı vardır.
Yukarıdaki 8 şartı yerine getirmelisiniz. Eğer getiremezseniz sizler ruhsat alamazsınız. Şimdi ise sizlere kreş 2022 yılı için kreş açma şartlarının neler olduğunu vereceğim. Bu şartlar çok ama çok önemli.
2022 Yılı İçin Kreş Açma Şartları Nedir?
Kreş açmak için girişimcinin beli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Küçücük çocukların sorumluluğunu almak çok ama çok önemlidir. Bunun yanı sıra sorumluluk dışında güvenli bir alan oluşturmakta çok önemlidir. Bu zorlukların yanı sıra bir o kadarda keyifli bir iştir. Peki kreş açmak için hangi şartlar gerekli bir görelim.
- İlk aranan özellik adli sicil kaydınızın çok temiz olması gerekmektedir.
- Vatandaşlık olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
- Kreş dükkanı açacak kişinin en az ilk okul mezunu olması gerekmektedir.
Yukarıdaki bu 3 şartı yerine getirirseniz sizde kreş açabileceksiniz. Aksi taktirde ne yazık ki kreş açamazsınız. Peki bu şartları yerine getirdiniz kreşi açtınız ne kadar para kazanırım diyorsanız görelim.
Kreş Açıldıktan Sonra Ne Kadar Para Kazanırım?
Kreş açtıktan sonra ne kadar para kazanırım derseniz bu birazcık bulunduğunuz şehre ve kayıt ettiğiniz öğrenciye göre değişmektedir. Bunun için bu bilgileri ben sizlere örnek vererek aktarmak istiyorum. Yani sizin kreşinize kaç öğrenci ve hangi şehirde olduğunu bilmediğim için. Şimdi kreşinizde 100 öğrenci var diyelim. Bu 100 öğrenciyi de 1.500 TL olarak kayıt ettiğinizi düşünelim. Bu öğrencilere sizlere 150.000 TL ciro bırakmaktadır. Bu cirodan aşağıdaki giderleri düşersek,
- Bir personelin gideri ortalama 8.000 TL desek tam isabet olur. Asgari ücret sigorta ve yemek olarak. 3 personel olarak görürsek 24.000 TL personel gideri çıkacak.
- Kreş dükkan kirası ortalama olarak 10.000 TL görelim.
- Kreş içersin de verilecek yemek ücreti: 5.000 TL diyelim.
- Diğer giderlere 20.000 TL ayıralım. Bunlar ise elektrik, su, kırtasiye giderleri olarak görebiliriz.
Bu giderler toplamı ise 59.000 TL olarak karşımıza çıkacaktır. Kreşin bizlere bıraktığı kar ise 91.000 TL olarak karşımıza çıkacaktır. Ne kadar karlı bir iş olduğu sizlerde görmüş oldunuz. Şimdi kreşler için hangi belgeler istenmekte bir görelim.
Kreş Açmak İçin Hangi Belgeler Gerekli
Bir iş yeri açmak için bizlerden belli başlı belgeler istenmektedir. Bu belgeler kreşler içinde aynı şekil istenmektedir. Sizlere toplamda 13 adet istenen belgelerin neler olduğunu birazdan aşağıda belirteceğim. Birde belge değince sizlere bu konu ile alakalı birde yazı belirteyim.
- İş Yeri Açmak İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir konusunda bu balık için birebirdir.
Şimdi gelelim kreş için istenen belgelerin ne olduğunu görmeye.
- Bağlı olduğunuz itfaiyeden rapor,
- Adliyeden alacağınız sabıka kaydınız,
- Son mezun olduğunuz okulun mezuniyet belgesi,
- Bağlı olduğunuz belediyeden numarataj belgesi,
- Üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazdığı nüfus cüzdan fotokopisi,
- Kreşi tutuğunuz binanın yerleşim plan örneği,
- Kreşi kiralık olarak tutacaksanız 1 yıllık kira sözleşmesi,
- Kendinize ait bir yerinize kreş açacaksanız onaylı tapu belgesi,
- Mimar projesi belediyeden tasdikli,
- Ticari sicil gazetesi,
- Kreşin bahçesi olacaksa binadan olan kişilerden imzalı onay belgesi,
- Depreme dayanıklı olan belge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınması gerekmektedir,
- İl Emniyet Müdürlüğünden alınacak kreşe yakın yerlerde çocukların kullanımı sakıncalı şeylerin olmadığına dair belge.
Yukarıda sizler için tam 13 madde halinde hangi belgelerin alınacağını söyledik. Bu belgeler ile direk kreş müracaatını yapabilirsiniz. Bunlardan eksik var ise o zaman başvurunuz olumsuz yanıt alacaktır.
Kreş Açmak İçin KOSGEB Devlet Desteği Var Mı?
Evet girişimci arkadaşlarımız devlet KOSGEB adı altında kreş açacak kişilere çok güzel destek ve hibeler vermektedir. Bunları yanı sıra başka devletin sunduğu desteklerde mevcuttur. Sizlere hemen KOSGEB tarafından verilen hibe ve destekleri şu şekil sıralamak isterim.
Bu sizlere verdiğim yazılardan KOSGEB tarafından verilen hibe ve destekleri bulacaksınız. Şimdi ise devletin iş yerlerinizden ilk etapta aldığı yükler neler onları görelim.
- Devlet bankalarından çekeceğiniz kredilerden 5 puanlık bir indirim hakkı vermektedir.
- Kreş için yapılacak inşaat masrafları hariç’lik KDV muafiyeti sunacaktır.
- Yatırım için katkı payınızdan %35 dilim kadar güzel indirimler sağlamaktadır.
- Kreşiniz için yurtdışından malzeme getirmek isterseniz gümrük vergisinden muaf olacaksınız.
- Yıllık gelir verginizden %80 oranında bir ıskonto uygulanacaktır.
- Yatırım yapacağınız toplam tutarın %7 oranında kredi kullanımı sağlamaktadır.
Evet girişimdi kardeşlerimiz devletimiz işletmeniz için sunduğu indirimlerde bu şekildir. Sizlere birde toplam ne kadar bir maliyet ile kreş kurabiliyorsunuz onu ele alayım.
Kreş Açma Maliyeti Hesaplaması Ne Kadar Para Lazım?
Evet arkadaşlar her iş yeri açmak için gerekli olan tek şey nedir? Para para para. Bundan dolayı da bir işletmeye kuracağınız zaman ne kadar cebinizden bir çıkış olacak bilmelisiniz. Yoksa yapacağınız iş yarım kalır ve hayallerinize ulaşamazsınız. Sizler için bir kreş kurulumu için ne kadar para harcamanız gerekmekte birlikte görelim. Şimdi arkadaşlar bunun için bizler net bir bilgi vermemiz yine sizleri yanıltabilir. Bunun için sizlere şu şekil kaba taslak bir fiyat aralığı verem daha doğru olur. Ortalama olarak 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında bir maliyet karşımıza çıkabilir. Ama bu maliyete bakıp sakın korkmayın. Çünkü hem devletin verdiği hibeler hem de sağladığı kredi imkanları ile bu maliyet biraz daha düşmektedir. Zaten sizlere bir kaç üst başlıkta ortalama ne kadar aylık para kazanılacağından bahsetmiştim. Yani ortalama aylık cebinize 90.000 TL kar kalan bir işletme için bu maliyet hiç bir şey diyebiliriz. Sizlerin bu konu ile aklına takılan bir yer olursa yorum kısmından sizlere yardımcı olmak isterim. Sizlere tek tavsiyem çocuk sabrınız, hijyen ve temizlik konusunda iyi değilseniz bu tarz işletmelerden uzak durun. Çünkü kreşe çocuklarını emanet edip giden insanlara karşı suç işlemiş olursunuz. Sizlere birde bu konu hakkında video bırakacağım. Bu video aracılığı ile de bilgi sahibi olabilirsiniz.
Lütfen Bizi Değerlendir 😉