1 yıldan başlayıp 2, 3, 5, 10 yada 15 ile 20 yıllık kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır? Bunu bir kaç örnekle sizler için yaptım. Kendileri bu hesaplama yapmak isteyenler için bunun formülünü de ayrıca yer verdim. Aylık gelirinize göre böylelikle kolayca sizlere ne kadar kıdem tazminatı alacağınızın hesaplamasını yapabilirsiniz. Kıdem tazminatının hesaplamasına neler giriyor neler girmiyor bunu da bir liste halinde yer verdim. Doğru bir şekilde kaç lira kıdem tazminatı alacağınızı hesaplama yapmak için önce bu listeye bir göz atın derim.

Kıdem tazminatı nedir? Kimlere verilir? Bilmeyenler için bunu da açıkladım. Asgari ücretliler için 25 seneye kadar ne kadar kıdem tazminatı alacaklarının hesabının yanı sıra bide konumuzla alakalı video da çektim. Tüm bu bilgilendirmelere rağmen aklınıza takılan varsa da yorumlarda cevap verdiğimi de bilmenizi isterim.
Burada Neler Var?
Kıdem Tazminatı Kimlere Verilir? Nedir?
Kıdem tazminatı nedir ve kimler verilir konusu çok merak edilmektedir. Bizlerde sayfamızda sizlere için bu merak edilen konuyu bir ele alacağız. Şimdi bilgisi olmayan kişiler için ilk olarak kıdem tazminatının tarifini sizlere vereyim.
Kıdem Tazminatı Nedir: Kıdem tazminatı çalışmış olduğunuz işyerinizden yıllık olarak net maaş tutarında sizlere ödenmesi gereken bir ücrettir. Bu ücreti bazı iş verenler yıllık olarak verirler. Bazı iş verenler ise iş feshinizin sonunda verirler. Bu tamamen işveren ile alakalı bir durumdur. Yalnız burada bilinmesi gereken şey toplu olarak ödeme yapan iş yerleri işten kendiniz ayrıldığınızda bu tazminatı sizlere vermemektedir. Ama dediğim gibi bu olay tamamen işvereninizle alakalıdır. Bu tanımı sizlere yaptıktan sonra sıra geldi kilere kıdem tazminatının verileceği konusuna.
Kıdem Tazminatı Kimlere Verili: Kıdem tazminatı son çalıştığı iş yerinde 1 yıl ve üzeri çalışan kişilere verilir. Ama yukarıda dediğim gibi kendi keyfiniz ile işi bırakırsanız bu tazminatı alamazsınız. Peki bu kıdem tazminatını nasıl alınır derseniz Aniden Kendimiz İstifa Ederek 10 15 Yıl Çalışarak Nasıl Tazminat Alabiliriz? yazıma bakarak yardım alabilirsiniz. Sizlere burada 21 adet madde halinde kimlerin kıdem tazminatı alacağını anlatacağım.
- 3600prim gününüz var ise ve sizden istenen şartlara uygun iseniz kıdem tazminatı alabilirsiniz. Bu şartları ise 3600 Gün Prim Ödeyerek Emekli Ne Zaman Nasıl Olunur? Hesaplama yazımdan yardım alabilirsiniz.
- 4500 gün prim gününüz var ise yine tazminat alarak emekli olabilirsiniz. Kıdem Tazminatı Almanın Yolları Neler? Kimler Hangi Şartlarda Alabilir? yazımdan da yararlanabilirsiniz.
- 7000 gün prim ödemeniz var ise yine emekli olabilirsiniz. 08.09.1999 ile 01.05.2008 arasında iş başı yaptıysanız ve 7000 gün prim aynı zamanda 60 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir.
- 7200-5400 gün prim ödenmesi durumda yine emekli olup tazminat alabilirsiniz. Bu nasıl hesaplanıyor derseniz şu şekil açıklayayım sizlere. 05.2008 tarihinin 1. gününden sonraki zamanda sigortanız yattıysa ve 62 yaşınızı doldurduysanız tazminat alabilirsiniz.
- Çalıştığınız yerden 2 aydan fazla sürede maaşınız gecikme oluyor ise yani 15 günden fazla bir gecikme tazminat alabilirisiniz.
- Çalıştığınız sürede mesaileriniz %100 den az yatıyorsa tazminat alma hakkınız bulunur
- Çalıştığını işte sağlık problemi meydan geldiyse ve doktorda rapor yazdıysa yine tazminat alabilirsiniz. Bunun için sizlerden heyet raporu isteyebilirler.
- Tarafınıza yatan sigorta primleri yatmıyor veya eksik yatarsa.
- Çalıştığınız yerde aylık 270 saatten fazla bir mesai yapıyorsanız.
- Çalıştığınız şirkette taciz veya hakarete uğrarsanız.
- Vatani görev süreniz geldiyse.
- Kadın çalışanlar için evliliklerindeki ilk 1 yıl içerisinde tazminat alıp çıkabilirler.
- İşyerinde çalışan kişinin yaşamını yetirmesi durumunda 1. derecedeki akrabası tazminat alabilir.
- Size ait bir bulaşıcı ölümcül bir hastalık var ise.
- Çalıştığını iş veren size tehdit ve hakaret ederse.
- Tarafınıza verilecek yıllık izin veya hafta tatillerini kullanamıyorsanız.
- İş veren çalıştığınız işletmeye 1 haftadan fazla durdurup sizlere bu süreçte ücret yatırmazsa.
- Sizlere zam yapılacağı süre içerisinde zam yapılmazsa.
- İşletme bölümünüzdeki arkadaşlarınız ile aynı işi yaparken onlardan düşük maaş alma durumunuzda.
- İş veren kendi isteği ile maaşınızdan kesinti yaparsa.
- Size veya ailenizden herhangi birine iş veriniziz herhangi bir suç unsu içeren bir durum yaratırsa.
Yukarıda 👆 sizlere 21 madden oluşan kıdem tazminatı alma yollarından bahsettim. Kıdem tazminatın ne olduğunu ve kimler hangi şartlarda alacağından bahsettim. Şimdi sıra geldi kıdem tazminatı neye göre belirlenir kısmına. Bu kısımda sizlere bir alt başlık altında açıklama yaptım. Hadi görelim bakalım neye göre kıdem tazminatı belirleniyor. Birde yukarıdaki maddeler ile ilgili sizlere bir video bırakıyorum. Bu videomda sizlere yardımı dokunacaktır.
Kıdem Tazminatı Hesaplamalarına Neler Girer? Neye Göre Belirlenir?
Evet arkadaşlar kıdem tazminatı alacaksınız ama bu kıdem tazminatına neler giriyor ve neye göre hesaplanıyor bilmiyorsanız doğru yerdesiniz diyebilirim. Yani yukarıda belirttiğim konuları bilmiyorsanız eğer kıdem tazminatınızı doğru bir şekilde hesaplama yapamayacağınızı bilmenizi isterim. Bazı kıdem tazminatı hesaplama makinaları sizlerden istenen aşağıdaki bilgileri bilmiyorsa ortalama olarak bir hesap çıkarırlar. Şimdi sizlere kıdem tazminatı hesaplamasında neye göre bir hesap yapılıyor onu göstereceğim.
- İş yerinizdeki en son aldığınız bürüt tutar baz alınır.
- Çalıştığınız yıl boyunca almış olduğunuz hizmetler.
- Gelmiş olduğunuz servis yol ücreti
- Yediğiniz yemek ücreti
- Yine maaşınıza ilave veya haricen verilen tazminatınız
- Yakacak ve erzak olarak sizlere verilen yardımlar.
Kıdem tazminatı hesaplanırken bu maddelerde ilave edilmektedir. Peki bu kıdem tazminatın hesabına bütün herşey giriyor mu derseniz hayır diyebilirim sizlere. Kıdem tazminatı hesaplanırken aşağıda belirttiğim hususlar hesaba dahil edilmez.
- İş güvenliğiniz kapsamında verilen kişisel eşyalar.
- Eldiven
- İş kıyafeti
- Çelik burunlu ayakkabı
- Gözlük vb.
- Birde fazla çalışma yaptığında verilen mesai ücretleri
Evet arkadaşlar kıdem tazminatı hesaplanırken nelere dikkat edildiğini görmüş olduk. Şimdi ise sıra geldi bu belirtilen hususlara kıdem tazminatınızın hesabının nasıl yapıldığını görmeye. 2022 yılına göre sizlere bu hesaplamayı aşağıdaki başlıkta yer verdim.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? 2022 Formülü Nedir?
Evet yukarıda sizlere kıdem tazminatı hesaplaması için gerekli bilgileri verdik. Verdiğim bu bilgelere göre kıdem tazminatın nasıl hesaplanacağını göreceğiz. 2022 yılında asgari ücret dahil kıdem tazminatının hesaplamasını aşağıda bulabileceksiniz. Burada kıdem tazminatına neler gireceği konusuna göre sizlere detaylı bir hesaplama yapacağız. Hadi bakalım bu hesaplamaya bir göz atalım.
KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMAYA GİREN UNSURLAR | HESAPLAMA YAPMA AŞAMASI (TL) |
Bürüt aylık ücretiniz | 7.000 |
Yol için verilen ücret | 250 |
Yemek için verilen ücret | 650 |
Yıllık ikramiye (Senede sizlere 4 defa 1.500 TL alınıyorsanız senede 6000 TL olmaktadır, bunu da 12 bölmemiz gerekiyor. Bu çıkan rakamı da 12 aya bölmeniz gerekiyor. Tazminat için aylık hesaplaması olması gerektiği için. 6.000/12=500 TL | 500 |
Yakacak yardımı 1.800 TL verildiğini düşünerek bir hesap yapmamız gerekiyor. Bunu da aylık hesabı için 12’ye bölmemiz gerekiyor. 1.800/12=150 TL | 150 |
Erzak yardımı 1.200 TL aldığınızı düşünerek bunu da aylık olarak bir hesaplama yapalım bunu yine 12’ye böldüğümüzde 1.200/12=100 TL | 100 |
TOPLAM | 8.650 TL |
Kıdem tazminatınızın yıllık olarak hesaplamasını sizlere verdik. Verilen bu yıllık tutarın ise çalışma yılınıza göre hesaplaması aşağıdaki göreceğiz. Yapacağımız bu hesaplama örnek bir hesaplama olacaktır. Bu örneği de 15 yıl çalışmış olarak görülerek hesaplanacaktır.
Örneğin sizlerin çalışma yılınızı 15 yıl olarak görelim. Buna göre 8.650 TL tutarını 15 yıl ile çarpmamız gerekmektedir. Sonucu ise şu şekildir. 8.650×15= 129.750 TL gibi bir tazminat alacağınız çıkmıştır. Ama burada bir ufak bir vergi kesintisi karşınıza çıkacaktır. Damga vergisi adı altında 1000 de 7.59 oranında bir kesinti olacaktır.
Şimdi sizlerden hak ettiğiniz tazminattan bu vergi kesintisini düşelim. Bunu da şu şekil yapmamız gerekiyor.
- 129.750×0.00759: 984.8025 TL tutarında bir kesinti olacaktır. Burada da 129.750-984,8025: 128.765,20 TL olacaktır.
Sizlere bu şekil bir hesaplama yapmış olduk. Tabi bu hesaplama sizlerin alacağınız maaş ve çalışma yılına göre değişecektir. Değişmeyecek tek tutar vergi tutarıdır. Tabi kıdem tazminatı hesaplamasında alt limit asgari ücrettir ama üst limit ise çok farklı bir tutar olmaktadır. Yani üst limitin üstünde bir maaşınız var ise üst limit dikkate alınacaktır. Bunu da zaten bir alt başlıklarda sizlere yer vereceğim. Hadi bu oranları bir görelim.
25 Yıla Kadar Asgari Ücretli Kaç Lira Kıdem Tazminatı Alır? Hesapladım!
25 yıla kadar asgari ücretli bir çalışan kaç TL tazminat alacağını sizlere vereceğim. Tabi sadece 25 yıla kadar olanı değil 25 yıla kadar geçen sürelerinde hesaplamasını sizler için vereceğim. Yukarıda belirttiğimiz asgari ücretle çalışan bir kişiye yakacak yardımı, yol yardımı veya ikramiye gibi ücretler tazminat hesabında dahil edilmiyor. Zaten böyle yardımları verildiğini de pek söylemem. Eğer işsiz kalırsanız tazminatınızı da aldığınızı düşünelim. Şimdi vereceğim bu konu tam size yardımcı olacaktır. İŞKUR İşsizlik Maaşı Hesaplama konusu sizlere tam hitap edecektir. Şimdi arkadaşlar yukarıda kimler tazminat alabileceğini sizlere söyledim. Bu şartları taşıyan asgari ücret ile çalışan bir kişinin 25 yıla kadar ne kadar tazminat alacağını hesaplamasını aşağıda yer veriyorum. Hadi görelim bakalım 2022 yılında asgari ücretli bir kişi ne kadar tazminat almakta.
ASGARİ ÜCRETLİ KİŞİNİN ÇALIŞMA SENESİ | HAK EDECEĞİNİZ KIDEM TAZMİNATI MİKTARI (TL) |
1 | 4966,02 |
2 | 9932,04 |
3 | 14.898,06 |
4 | 19.864,08 |
5 | 24.830,10 |
6 | 29.796,12 |
7 | 34.762,14 |
8 | 39.728,16 |
9 | 44.694,18 |
10 | 49.660,20 |
11 | 54.626,22 |
12 | 59.592,24 |
13 | 64.558,26 |
14 | 69.524,28 |
15 | 74.490,30 |
16 | 79.456,32 |
17 | 84.422,34 |
18 | 89.388,36 |
19 | 94.354,38 |
20 | 99.320,40 |
21 | 104.286,42 |
22 | 109.252,44 |
23 | 114.218,46 |
24 | 119.184,48 |
25 | 124.150,50 |
Bu hesaplamayı yaparken bilmenizi istediğim bir husus var. Bu husus ise damga vergisini sizlere için düşerek hesaplamasını yaptım. Damga vergisini zaten sizlere belirtmiştim. Yani 25 yıl olarak çalışan bir kişi net olarak 124.150,50 TL almaktadır. Peki 25 yıl 6 ay çalışması olan bir kişi ne kadar tazminat alır derseniz hemen onu da sizler için hesaplayayım. İlk olarak yapmanız gereken 124.150,50 tutarını 25 bölmemiz gerekiyor. Çıkan tutan kişi ise 124.150,50/25: 4.966,02 TL yapmaktadır. Çıkan bu tutar vergisi düşülmüş asgari ücretin bürüt tutarıdır. 4.966,02 tutarı da 4.966,02/12 diyelim 413,835 TL yapmaktadır. Aylık tazminatınız aslında budur. Bunu da 6 ay ile çarparsak 413,835*6:2.483,01 TL olmaktadır. Bu durumu da 25 yıllık tazminatınız 124.150,50 + 6 aylık tazminatınız 2.483,01 tutarını ekleyelim. Bu çıkan tutar size alacağınız tazminatı vermektedir. Yani bu tutar 126.633,51 TL olmaktadır. Şimdi sizlere 2022 yılında tazminatın tavan fiyatı ne kadar onu göstereceğim.
Kıdem Tazminatı Tavanı 2022 Yılı İçin Kaç TL?
Kıdem tazminatı tavan ücreti her yıl değişmektedir. 2022 yılı içinde bu tutar değiştiğini belirtmek isterim. Peki değişen bu tavan fiyatın ne kadar olduğunu merak ediyorsanız. İşte 2022 yılında tavan kıdem tazminatı tutarı 10.800 TL olarak belirlenmiştir. Şimdi sizlere bu fiyatı verdik sizlere öğrenmiş oldunuz. Burada sizlere bir dip not vermek isterim. Örneğin maaşınız 15.000 TL tutarında ise ek ödenekler dahi var ise kıdem tazminatınızın 10.800 TL üzerinden hesaplanacağını bilmenizi isterim. Bu tutarı bilmeniz onun için çok önemlidir. Yani benim maaşım bürüt 30.000 TL 10 yıl çalıştım 300.000 TL tazminat almam gerekiyor diye düşünüyorsanız yanıldığınızı söyleyebilirim. 10 yıl çalıştığınız bir işyerinden ancak 108.000 TL tazminat alacağınızı bilmenizi isterim.
Şimdi sizlere yıllık kazancınız 10.800 TL tutarının üzerinde ise alacağınız tazminatı toplam 10 yıla kadar bir hesaplama tablosu çıkaracağım. Hadi görelim bakalım bu tazminat tutarları neler.
ÇALIŞMA SENESİ | HAK EDECEĞİNİZ KIDEM TAZMİNATI MİKTARI |
1 | 10.800 TL |
2 | 21.600 TL |
3 | 32.400 TL |
4 | 43.200 TL |
5 | 54.000 TL |
6 | 64.800 TL |
7 | 75.600 TL |
8 | 86.400 TL |
9 | 97.200 TL |
10 | 108.000 TL |
Sizlere kıdem tazminatı nedir? Nasıl hesaplanır ve asgari ücretli bir kişinin tazminatının yıllar içindeki hesaplamalarını verdik. Aynı zamanda sizlere yine kıdem tazminatının tavan ücretini de belirttik. Sizlerde yıllarınıza göre yukarıda belirttiğim şartlara göre kıdem tazminatınız hesaplama yapabilirsiniz. Birde konu ile ilgili bir video daha bırakacağım sizlere. Bu videodan yararlanabilirsiniz. Arkadaşlar bu konu ile ilgili aklınıza takılan bir soru olursa yorum atmanız yeterli olacaktır. Sizler için maaşınıza göre hesaplamasını da yaparak dönüşte yapabiliriz. Şimdiden alacağınız tazminat hayırlara vesile olması dileği ile.
Lütfen Bizi Değerlendir 😉